ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: «Δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο η νέα ελληνική κυβέρνηση»

regklingk-den-eiche-ton-aparaitito-chrono-i-nea-elliniki-kyvernisi-2077918

Συμφιλιωτικός έναντι των ελληνικών αρχών, που θα πρέπει να υποβάλουν σύντομα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να λάβουν τα χρήματα που έχει ανάγκη η Αθήνα για να τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι ένας πλήρης κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, που θα είναι επαρκώς αξιόπιστος ώστε να εγγυάται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει στη συνέχεια να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση (…) Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», είπε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ υπογράμμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι «σχετικά πρόσφατη» αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από περίπου «70-80 ημέρες», κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο. «Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», συνέχισε.

«Πολύ συχνά, δίνουμε στις νέες κυβερνήσεις ένα περιθώριο 100 ημερών για να μάθουν και να καταλήξουν σε συνολικές πολιτικές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ελπίζει να υπάρξουν "γρήγορα αποτελέσματα».

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δώσει στην Αθήνα περιθώριο μέχρι τις 20 Απριλίου προκειμένου να παρουσιάσει έναν κατάλογο αποδεκτών μεταρρυθμίσεων ώστε να λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος βοήθειας, ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει στη συνέχεια να μελετήσουν αυτόν τον κατάλογο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Απριλίου. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία βεβαιότητα ότι θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης σε αυτή τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Η 24η Απριλίου θα είναι «η επόμενη ευκαιρία σε πολιτικό επίπεδο για μια ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών» Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ο Ρέγκλινγκ.

Πριν από την ημερομηνία αυτή πάντως θα βρεθούν στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόφσκις, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο Έλληνας υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.