Επιμένει για κατώτατο μισθό και συμβάσεις εργασίας η κυβέρνηση

Επιμένει για κατώτατο μισθό και συμβάσεις εργασίας η κυβέρνηση

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα εργασιακά να παραμένουν ένα από τα σημεία τριβής με τους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ανοίγει σήμερα τη διαδικασία διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες – ΓΣΕΕ) προκειμένου να τους παρουσιάσει τα δύο σχέδια νόμου για την «ολική επαναφορά» των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Μια σειρά διατάξεων που περιλαμβάνονται στα δύο σχέδια νόμου συγκαταλέγονται στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενώ ενστάσεις έχουν εκφραστεί και από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, και τα δύο νομοσχέδια -για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις- αναμένεται να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή μέσα στον Απρίλιο. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κάθε έναν από τους φορείς των εργοδοτών αλλά και τη ΓΣΕΕ και σήμερα, αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη κοινή συνάντηση με την οποία θα εγκαινιαστεί ένας νέος κύκλος κοινωνικού διαλόγου.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, βέβαια, έχουν κατά τις ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας εκφράσει ενστάσεις σε διαφορετικές πτυχές των προωθούμενων παρεμβάσεων, με αιχμή την επαναφορά του κατώτατου μισθού, σε δύο δόσεις, στα 751 ευρώ. Η άπαξ νομοθετική παρέμβαση για τον καθορισμό των ελάχιστων μισθολογικών ορίων κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για να αποκατασταθούν χωρίς καθυστερήσεις οι εισοδηματικές απώλειες των μισθωτών, που επιβλήθηκαν εν μια νυκτί, το 2012. Στη συνέχεια, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επιπλέον βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού θα καταργηθούν οι μισθολογικές διαφοροποιήσεις για τους νέους και θα «ξεπαγώσουν» τα επιδόματα πολυετίας (ωριμάνσεις).

Το υπουργείο Εργασίας, εκτός από τα βέλη των δανειστών, δέχεται και τις αντιδράσεις εργοδοτικών οργανώσεων. Ο σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ) προειδοποίησε με επιστολή του για τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ενώ και από μερίδα του ΣΕΒ έχει εκφραστεί η άποψη ότι δεν αντέχουν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας την αύξηση των κατώτατων μισθών. Θετικά είναι τα μηνύματα που στέλνει η αγορά στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία με τη σειρά της τάσσεται υπέρ των παρεμβάσεων, χωρίς υπερβολές. Αντίθετα, με σκεπτικισμό και υπό προϋποθέσεις αποδέχεται την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ η ΓΣΕΒΕΕ, που ζητεί παράλληλα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Τέλος, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζητεί τη διατήρηση των χαμηλότερων αμοιβών για τους νέους ως κίνητρο για προσλήψεις.

Καμπανάκι

«Ισχύει πάντοτε η δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε νέα μείωση των συντάξεων» επανέλαβε, χθες, o υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα πρώτα 4 μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, με κονδύλια που θα εξοικονομηθούν μέσω της αναδιάταξης των κρατικών προμηθειών και δαπανών των υπουργείων. Την ίδια στιγμή βέβαια, ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει εάν δεν αναπληρωθούν οι ζημιές που υπέστησαν τα ταμεία με το PSI. Σύμφωνα με τον Γ. Ρωμανιά, έως και το τέλος του 2017 δεν τίθεται θέμα ρευστότητας και πληρωμής συντάξεων. Εως τότε, το βάρος θα πέσει στη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, στα ταμεία διενεργείται αγώνας δρόμου, προκειμένου ώς το τέλος Απριλίου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες στη νέα ρύθμιση χρεών. Μέχρι χθες, στα ταμεία είχαν εισρεύσει κεφάλαια 21,7 εκατ., καθώς 21.222 οφειλέτες έχουν ρυθμίσι οφειλές 995.427.552,71 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή