Σταϊκούρας: Επιζήμια η «δημιουργική ασάφεια» για την οικονομία

Σταϊκούρας: Επιζήμια η «δημιουργική ασάφεια» για την οικονομία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nα αφήσει στην άκρη την «επικοινωνιακή διαχείριση» των προβλημάτων, τις εσωτερικές αντιφάσεις και τις παλινωδίες και να κινηθεί γρήγορα πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Με αφορμή τα δημοσιονομικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την περίοδο 2011-2014, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι η χώρα πέτυχε, το 2014, για 2η συνεχόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ το 2014, από πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2011. Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως, και το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, θα είναι υψηλότερο. Και θα ήταν ακόμα υψηλότερο, υποστηρίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, εάν από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015, περίοδο η οποία δημοσιονομικά καταγράφεται στο 2014, δεν υπήρχε, αρχικά, μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα και δεν προέκυπταν, μεταγενέστερα, οι παλινωδίες και η αβελτηρία της σημερινής κυβέρνησης.

Ελλειμμα

Αναφορικά με το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο διαμορφώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ το 2014, από 10,2% του ΑΕΠ το 2011, υπογραμμίζει ότι επετεύχθη δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως περίπου των 7 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ την περίοδο 2012-2014.

Για το χρέος της γενικής κυβέρνησης, ως απόλυτο αριθμό, μειώθηκε και διαμορφώθηκε περίπου στα 317 δισ. ευρώ το 2014, από 319 δισ. ευρώ το 2013 (και 356 δισ. ευρώ το 2011).

Οπως αναφέρει ο βουλευτής της Ν.Δ. την περίοδο 2012-2014, η προηγούμενη κυβέρνηση, με τις τεράστιες θυσίες της κοινωνίας, προώθησε με συνέπεια την αναγκαία εξυγίανση, προσαρμογή και πειθαρχία στα δημόσια οικονομικά. Σήμερα, όμως, η δημόσια οικονομία παρουσιάζει τριγμούς αποσταθεροποίησης, ενώ η συνέχιση της «δημιουργικής ασάφειας» μόνο ωφέλιμη δεν είναι για τη χώρα και τους πολίτες της, καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή