Διάλογος με «αγκάθια» για τις αλλαγές στα εργασιακά

Διάλογος με «αγκάθια» για τις αλλαγές στα εργασιακά

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το βάρος της σθεναρής αντίδρασης των δανειστών για οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά και στις κατώτατες αμοιβές και με σημαντικές ενστάσεις και διαφοροποιήσεις από πλευράς εργοδοτικών οργανώσεων ξεκίνησε χθες ο τριμερής διάλογος κοινωνικών εταίρων και υπουργείου Εργασίας.

Ολοι οι συμμετέχοντες σε αυτόν, μάλιστα, χαιρέτισαν τη διαδικασία, εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις είτε για την υλοποίηση των δεσμεύσεων (ΓΣΕΕ) είτε για επιμέρους σημαντικά θέματα, όπως η νομοθετική ρύθμιση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (ΓΣΕΒΕΕ και εν μέρει ΣΕΒ), η κατάργηση της διάταξης με την οποία παραμένουν «παγωμένα» τα επιδόματα πολυετίας και ωριμάνσεων και η λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ). «Πανηγυρικό» κλίμα στη διαδικασία έδωσε και η απρόσμενη είσοδος μελών του ΠΑΜΕ στην αίθουσα της συνεδρίασης, με τους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ να κάνουν λόγο για προσχηματικό διάλογο, να μοιράζουν τις θέσεις τους για τα εργασιακά και να αποχωρούν, για να συνεχιστεί η διαδικασία. Απαντώντας τους αμέσως μετά, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε κάθε αντίδραση, αναρωτήθηκε, όμως, εάν ο συγκεκριμένος τρόπος βοηθάει στην προσπάθεια να προχωρήσουν οι αλλαγές στα εργασιακά ή τελικά δεν είναι και τόσο χρήσιμος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων εξέφρασαν επιφυλάξεις και ενστάσεις για συγκεκριμένα θέματα, ενώ επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν περισσότερο λεπτομερείς θέσεις τις επόμενες ημέρες, αφού δουν και τις συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου. Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, το σχέδιο νόμου θα αποσταλεί για γνωμοδότηση στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Ο ΣΕΒ ζήτησε ρεαλιστικές λύσεις στα εργασιακά, ενώ σε ανακοίνωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε λόγο για αμφιλεγόμενα διοικητικά μέτρα, που μαζί με τη θεσμοθέτηση υψηλότερων αμοιβών μπορεί να διογκώσουν περαιτέρω την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή. «Μόνο με βιώσιμες, οργανωμένες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις μπορούμε να ανακτήσουμε τις χαμένες δουλειές και να υπάρξει ρεαλιστική προοπτική αποκατάστασης των εισοδημάτων», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος. Η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ υποστήριξε ότι διοικητικές ρυθμίσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα κλάδων που δοκιμάζονται από την ύφεση θα επιβαρύνουν τις συνθήκες λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων και θα αποτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων, επιδεινώνοντας τις προοπτικές απασχόλησης.

Υπέρ της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ τάχθηκε η ΕΣΕΕ, η οποία όμως σε υπόμνημά της προτείνει την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών 12 μηνών, αντί για 14 που καταβάλλουν σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Β. Κορκίδη, το θέμα των τριετιών πρέπει προσωρινά να αποσυνδεθεί από την αύξηση των κατώτατων αποδοχών. Θέμα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους έθεσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος.

Σημαντικές αντιρρήσεις σε όλο το πλέγμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων εξέφρασε η ΓΣΕΒΕΕ, με τον πρόεδρό της Γ. Καββαθά να τάσσεται κατά της νομοθετικής θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού στα προ του 2012. Ενστάσεις εξέφρασε και για το θέμα των ωριμάνσεων, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση στο μισθολογικό κόστος.

Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εξέφρασαν αντιρρήσεις στο θέμα του ΟΜΕΔ, κυρίως ως προς το πλαίσιο λειτουργίας του, σε σχέση και με το πώς λειτουργούσε στο παρελθόν.

Υπέρ της άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο προσκήνιο τάχθηκε η ΓΣΕΕ, με τον πρόεδρό της Γ. Παναγόπουλο να επιφυλάσσεται να αξιολογήσει την κυβερνητική πρόταση, εφόσον αυτή νομοθετηθεί και υλοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή