Η Ελλάδα, ουραγός στην πορεία των τιμών ακινήτων στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα, ουραγός στην πορεία των τιμών ακινήτων στην Ε.Ε.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατηρεί την αρνητική «πρωτιά» της η ελληνική αγορά κατοικίας, καθώς κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την απόσταση που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το τέταρτο τρίμηνο, αλλά και της Eurostat, που ανακοινώθηκαν χθες, προκύπτει ότι η Ελλάδα παραμένει «ουραγός» σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών των κατοικιών, δεδομένου ότι η μέση πτώση των τιμών άγγιξε το 5,8% (Τράπεζα της Ελλάδος), τη στιγμή που πανευρωπαϊκά, η αμέσως χειρότερη επίδοση ανήκει στη Σλοβενία, με ετήσια πτώση της τάξεως του 4,4%. Ακολουθούν η Κύπρος, όπου η ετήσια πτώση των τιμών των κατοικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 3,3%, η Λεττονία με πτώση κατά 3,2% και η Ιταλία με ετήσια υποχώρηση τιμών της τάξεως του 2,9%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η μείωση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ήταν 5,4% για τα νεόδμητα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών (έναντι μείωσης 8,4%, 6,5% και 5,7% το α΄, β΄ και γ΄ τρίμηνο αντίστοιχα, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία) και 6,1% για τα παλαιά, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών (α΄, β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2014: -9,2%, -8,8% και -7,9%, αντίστοιχα). Για το σύνολο του 2014, η μείωση των τιμών σε σχέση με το 2013 ήταν 6,6% για τα νέα διαμερίσματα, έναντι 10,9% το 2013, ενώ η αντίστοιχη μείωση για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 8,0% το 2014, έναντι 10,8% το 2013.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η τάση είναι πλέον ανοδική. Ειδικότερα, η μεταβολή των τιμών στην Ευρωζώνη άγγιξε το 1,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, ενώ συνολικά στην Ε.Ε., οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 2,6%. Τη μεγαλύτερη ενίσχυση εμφάνισε η αγορά κατοικίας της Ιρλανδίας με ετήσια αύξηση κατά 16,3%, καθώς η τοπική κτηματαγορά διανύει περίοδο ανάκαμψης. Σημαντική αύξηση τιμών σημείωσαν επίσης οι αγορές της Μάλτας (11%), της Σουηδίας (10,4%), της Εσθονίας (10,1%) και της Μεγ. Βρετανίας (10%). Οσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στην Ισπανία σημειώθηκε αύξηση τιμών κατά 1,8%, ενώ στην Πορτογαλία οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 2,2%, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία.

Στην Ελλάδα, η ανάκαμψη αυτή δύσκολα θα έρθει άμεσα, τουλάχιστον κατά το τρέχον έτος. Σε πρόσφατη ετήσια έκθεσή του για το 2014, το δίκτυο μεσιτικών γραφείων RE/MAX ανέφερε ότι οι κατοικίες στην Ελλάδα απώλεσαν το 50% της αξίας τους κατά μέσον όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Μόνο κατά το 2014, η κάμψη των τιμών άγγιξε το 8,25%, με τα νεόδμητα να υποχωρούν κατά 7% και τα παλιότερα ακίνητα κατά 9,5%. Αντίστοιχα, η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών GEOAXIS επισήμανε σε σχετική έρευνά της για τις τιμές στο λεκανοπέδιο Αττικής όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο ότι τη μεγαλύτερη κάμψη καταγράφει η περιοχή του Περιστερίου, όπου οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 4,7% ετησίως σε 1.400 ευρώ/τ.μ. (από 1.470 ευρώ/τ.μ.), ενώ οι αντίστοιχες των παλιότερων κατασκευών έχουν μειωθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6,3% σε μόλις 885 ευρώ/τ.μ. έναντι 940 ευρώ/τ.μ. Στην ανάλυσή της, η GEOAXIS τονίζει ότι η πτωτική τάση των τιμών θα συνεχιστεί και το 2015, εφόσον το οικονομικό κλίμα δεν εμφανίσει σαφή σημάδια βελτίωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή