ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Το ΔΝΤ απέρριψε αίτημα της Αθήνας για καθυστέρηση αποπληρωμής

ft-to-dnt-aperripse-aitima-tis-athinas-gia-kathysterisi-apopliromis-2078211

Αίτημα της Αθήνας για καθυστέρηση στις πληρωμές των επόμενων δόσεων προς το Ταμείο απέρριψε το ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με τους FT, η προσέγγιση έγινε στο πλαίσιο ανεπίσημων ιδιωτικών επαφών στις αρχές Απριλίου, όμως το Ταμείο έπεισε την ελληνική κυβέρνηση να μην υποβάλει επίσημο αίτημα για αναβολή πληρωμής των δόσεων.

Η φερόμενη πρόταση θα αφορούσε το πρόγραμμα πληρωμών για τους επόμενους μήνες – σύμφωνα με πηγή των FT – ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να πληρώσει απρόσκοπτα μισθούς και συντάξεις. Η εφημερίδα σημειώνει πως το ελληνικό αίτημα καταδεικνύει το οξύ πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Πάντως, από την πλευρά του, το  υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ψευδέστατο το εν λόγω δημοσίευμα.

Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον Μάιο. Συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, η χώρα μας πρέπει να πληρώσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν επανειλημμένα τονίζει πως οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα πληρωμών μπορεί να γίνει μόνο μετά από ολική επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος στήριξης, που ουσιαστικά θα σημαίνει νέα συμφωνία μεταξύ του Ταμείου και της Αθήνας.

Καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν έχει αποτύχει να πληρώσει εγκαίρως οφειλόμενες δόσεις στο ΔΝΤ, στην 70ετή ιστορία του θεσμού.