«Παγώνουν» οι μειώσεις συντάξεων – εφάπαξ με τροπολογίες

«Παγώνουν» οι μειώσεις συντάξεων – εφάπαξ με τροπολογίες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μορφή τροπολογιών, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τις διατάξεις που «παγώνουν» τις μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και τη λήψη μέτρων που θα περικόπτουν ακόμη και τις κύριες, κατώτατες συντάξεις, η κυβέρνηση διά του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει προς ψήφιση, στη Βουλή, σειρά διατάξεων που ανατρέπουν ήδη ψηφισμένες μνημονιακές δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη κοινοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, και μετά την επεξεργασία τους θα κατατεθούν στη Βουλή, διατάξεις που αναστέλλουν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία θα οδηγούσε σε περικοπές 7% από την αρχή του έτους και 8% από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά.

Επίσης, αναθεωρείται ο μαθηματικός τύπος για τις εφάπαξ παροχές και ο νέος τρόπος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε οι εφάπαξ παροχές να μην υπολείπονται από αυτές που πήραν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 31/08/2013.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις, η διάταξη προβλέπει την αναστολή εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ο οποίος επρόκειτο να ισχύσει από 1-1-2015 και μετά, ώστε σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «να αποκατασταθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ασφάλισης».

Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού προέβλεπε ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη 360 ευρώ μηνιαίως, ενώ το υπόλοιπο μέρος της σύνταξης θα ήταν ανταποδοτικό και ανάλογο με τις εισφορές που θα είχαν καταβληθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, «ενόψει της γενικότερης αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, έχει ήδη δρομολογηθεί η αναστολή της εφαρμογής των μνημονιακών διατάξεων των νόμων 3863 και 3865 του 2010 και 4052 του 2012, προκειμένου να αποτραπούν νέες μειώσεις συντάξεων και να αποκατασταθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή