Τριμερής συμφωνία για τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

Τριμερής συμφωνία για τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου προχώρησαν Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται δηλώσεις Βούλγαρου ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου. «Είμαστε κοντά στην εύρεση νέας πηγής φυσικού αερίου, γιατί μέχρι τώρα ήμαστε απόλυτα εξαρτημένοι ενεργειακά από μία και μόνο πηγή – τη Ρωσία» δήλωσε σύμφωνα με τη WSJ ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ζέκο Στάνκοφ. Ο νέος αγωγός μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας, που είναι γνωστός ως Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Gas Corridor – VGC), θα κοστίσει περίπου 220 εκατ. ευρώ και θ’ αρχίσει να λειτουργεί το 2018.

Η υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά υποχρέωση, τόνισε ο Ελληνας υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, που συμμετείχε στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της ομάδας υψηλού επιπέδου για την προώθηση του έργου στη Σόφια μαζί με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Εκτίμησε επίσης ότι ο αγωγός IGB, αποτελεί την πλέον αποτελεσματικότερη πρόσβαση της ΝΑ Ευρώπης σε νέες πηγές αερίου. Σημείωσε ότι ο ΙGB έχει ήδη κατοχυρώσει 45 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΕΡΡ), ενώ Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία έχουν υποβάλει αίτημα στην Ε.Ε. για επιπλέον χρηματοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή