Online αιτήσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προς ΟΑΕΕ

Online αιτήσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προς ΟΑΕΕ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ προς το ταμείο των εμποροβιοτεχνών επικρατεί στη διοίκηση του ΟΑΕΕ. Συνολικά, έχουν κατατεθεί 33.015 αιτήσεις, ενώ μόνο χθες Παρασκευή κατατέθηκαν περίπου 5.312 αιτήσεις, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν ουρές και ταλαιπωρία ασφαλισμένων στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Οργανισμού. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Απριλίου και όσο μειώνονται οι μέρες που θα παραμείνει «ανοικτή» η ρύθμιση, τόσο αυξάνονται οι οφειλέτες που επισκέπτονται τα καταστήματα του ΟΑΕΕ για να υποβάλλουν αιτήσεις. Για τον λόγο αυτό, ο διοικητής του Οργανισμού, Τάσος Πετρόπουλος, αποφάσισε να επεκτείνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης μέσω του www.oaee.gr και για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, με στόχο τη διευκόλυνση των οφειλετών και την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών. Η δυνατότητα δίνεται σε ενεργούς ασφαλισμένους, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον έχουν ήδη καταβάλει τις εισφορές του 1ου διμήνου 2015 (αν απαιτείται) και οι οφειλές τους δεν έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν ήδη κατατεθεί 33.015 αιτήσεις για την τακτοποίηση ποσού κοντά στο μισό δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί από εφάπαξ καταβολές και δόσεις 14,852 εκατ. ευρώ. Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας οι αιτήσεις θα έχουν ξεπεράσει τις 80.000 και θα ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι χθες η προσέλευση των οφειλετών είχε ξεπεράσει κατά 40% τη συμμετοχή σε όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις.

Ικανοποιημένη δηλώνει και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το σύνολο των Ταμείων. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης εκτίμησε στην «Κ» ότι τελικά θα ξεπεραστεί ο στόχος του 1,4 δισ. ευρώ για έσοδα από δόσεις και τρέχουσες εισφορές.

Μέχρι χθες είχαν κατατεθεί συνολικά 71.835 αιτήσεις για «τακτοποίηση» 2,03 δισ. ευρώ, και έχουν ενταχθεί στα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών έσοδα της τάξης των 46,126 εκατ. ευρώ.

Στο ΙΚΑ, μέσω ΚΕΑΟ ή και των υποκαταστημάτων του Ιδρύματος, έχουν κατατεθεί 33.126 αιτήσεις για ρύθμιση συνολικών οφειλών 1,57 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 29,36 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ανά δίμηνο θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς από τα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν κατά την προσαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο η συγκεκριμένη εφαρμογή. Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα και να ενεργοποιηθεί, όσο το δυνατόν συντομότερα, ο μηχανισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή