Αγώνας δρόμου για μισθούς και συντάξεις

Αγώνας δρόμου για μισθούς και συντάξεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια να καλυφθεί μέρος του χαμένου εδάφους επιχειρεί η κυβέρνηση, αν και η επίτευξη μίας συμφωνίας που θα αποδεσμεύσει μέρος της δόσης έως το τέλος της εβδομάδας θεωρείται απίθανη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη δεινή κατάσταση των κρατικών ταμείων, θέτει εν αμφιβόλω την καταβολή συντάξεων και μισθών αυτή την εβδομάδα.

Το Brussels Group, που αναμένεται την Τετάρτη να συνέλθει σε κανονική συνεδρίαση, επαναλαμβάνει τις εργασίες του σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μία προσπάθεια να ξεπερασθεί το κλίμα αδιεξόδου που καλύπτει τη διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας θα βρίσκονται για το αμέσως προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ, οι οποίοι είχαν και χθες το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία, σε συνέχεια της μεταξύ τους συνάντησης στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα χαρακτήρισαν τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ "αρκετά παραγωγική", αφήνοντας να εννοηθεί ότι έγινε προσπάθεια να "επουλωθεί" η πολύ κακή εικόνα που βγήκε για την πορεία της διαπραγμάτευσης από το Eurogroup της Ρίγα. Από το Μέγαρο Μάξιμου επιβεβαιώνουν ότι οι κρίσιμες διαβουλεύσεις στην κατεύθυνση αναζήτησης συμφωνίας θα γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. "Το παίρνουμε επάνω μας γιατί οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν μεταξύ τους Χημεία και επικρατεί αρνητικό κλίμα", αναφέρουν ενδεικτικά. Παρόλα αυτά, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να διατυπώσει δημοσίως τη στήριξή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, στον απόηχο της σκληρής κριτικής που αυτός δέχθηκε από συναδέλφους του στη Ρίγα, ενώ κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσει ο κ. Βαρουφάκης να εκπροσωπεί τη χώρα στο Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπορειγνωμόνων (ΣΟΕ), κ. Γ. Χουλιαράκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, κ. Ντ. Κοστέλο, και συμφώνησαν να γίνει σήμερα σύσκεψη του Brussels Group μέσω τηλεδιάσκεψης και δια ζώσης την Τετάρτη. Στελέχη των δανειστών κρίνουν ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο κ. Χουλιαράκης επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την περιθωριοποίησή του και την ανάληψη των ηνίων της διαπραγμάτευσης από τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής, κ. Ν. Θεοχαράκη.

Στελέχη των δανειστών εκτιμούν ότι μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, στο Eurogroup της Ρίγας, η εντονότερη δραστηριοποίηση του κ. Χουλιαράκη και του Μεγάρου Μαξίμου είναι ένα θετικό δείγμα για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, σημειώνουν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που θα ανοίγει το δρόμο για εκταμίευση μέρους των δόσεων που εκκρεμούν. Κάτι που συνεχίζει να επιδιώκει η Αθήνα, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της.

Το πρόβλημα ξεκινάει από αυτή την εβδομάδα, που θα πρέπει να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις και είναι αβέβαιο εάν οι φορείς του Δημοσίου θα προλάβουν να καταθέσουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να τα αξιοποιήσει το Δημόσιο. Και βέβαια, ακόμα κι αν προσπεράσει το υπουργείο Οικονομικών το σκόπελο αυτής της εβδομάδας, υπάρχει η 12η Μαίου που πρέπει να αποπληρωθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και είναι αμφίβολο εάν θα υπάρχουν στα κρατικά ταμεία τα κεφάλαια αυτά.

Στην κατεύθυνση αναζήτησης συμφωνίας, φαίνεται ότι η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο περικοπών σε υψηλές επικουρικές συντάξεις, την χρονική μετάθεση αλλαγών στα εργασιακά και, αντί για αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές, την επιβολή φόρου πολυτελείας, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή