Κατά 1,4 δισ. αύξησε η ΕΚΤ την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες

Κατά 1,4 δισ. αύξησε η ΕΚΤ την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης των καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τον περασμένο Μάρτιο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα -επιχειρήσεις και νοικοκυριά- μειώθηκαν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για έκτο συνεχόμενο μήνα. Για την αντιστάθμιση της μείωσης των καταθέσεων, η ΕΚΤ ενέκρινε χθες τη νέα αύξηση του ορίου του ΕLA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στα 76,9 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το υπόλοιπο των καταθέσεων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διαμορφώθηκε στα 138,555 δισ. ευρώ έναντι 140,468 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, καταγράφοντας μείωση κατά 1,9 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 1,36%. Συνολικά από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 26,2 δισ. ευρώ ή κατά 16%.

Το θετικό, επισημαίνουν στελέχη τραπεζών, είναι ότι τον Μάρτιο καταγράφηκε σημαντική επιβράδυνση των εκροών, εικόνα που βελτιώνεται περαιτέρω τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2014, κατά 12 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο και κατά 8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Η μεγάλη μείωση των καταθέσεων οφείλεται στην παρατεταμένη αβεβαιότητα και τη δυστοκία στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Ε.Ε.

Για την αντιμετώπιση των μεγάλων εκροών καταθέσεων, αλλά και την αντιστάθμιση των απωλειών του αποκλεισμού των εγχώριων τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά, η ΕΚΤ έχει διοχετεύσει συνολική ρευστότητα 115 δισ. ευρώ στις ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκ των οποίων 38 δισ. ευρώ μέσω της βασικής, κανονικής, χρηματοδότησης της ΕΚΤ και 76,9 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει το σύνολο του ορίου τους στον ELA αλλά διατηρούν ένα απόθεμα ασφαλείας περίπου 3 δισ. ευρώ. Δεδομένων των συνεχιζόμενων εκροών είναι απόλυτα απαραίτητο για τις εγχώριες τράπεζες να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στον ELA. Ετσι, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, καθώς από πηγές της ΕΚΤ έχει γίνει γνωστό ότι, αν δεν υπάρξει απτή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – εταίρων, θα εξεταστεί η αύξηση της απομείωσης (haircut) στις ελληνικές εγγυήσεις κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του ELA.

Την προηγούμενη Παρασκευή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μ. Ντράγκι, υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα επηρεάζει την ποιότητα των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλα μειώνεται το σχετικό απόθεμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της απομείωσης (haircut) που επιβάλλεται στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή