Reuters: «Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θεωρούν αθέτηση πληρωμών την μη καταβολή μίας δόσης»

Reuters: «Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θεωρούν αθέτηση πληρωμών την μη καταβολή μίας δόσης»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν θα υποβαθμιστεί στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών» σε περίπτωση που δεν καταβάλει μια από τις δόσεις που οφείλει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζουν οι περισσότεροι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το οποίο υπενθυμίζει ότι η χώρας μας καλείται να καταβάλει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αδυναμία καταβολής μιας δόσης, που αποτελεί ενέργεια δίχως προηγούμενο, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα είδος «αλυσιδωτής αντίδρασης».

Κάτι που ενδεχομένως θα οδηγούσε στην επιτάχυνση των πληρωμών χρέους που διακρατούν άλλοι επίσημοι και ιδιώτες πιστωτές, αλλά και στην κλιμάκωση των προβλημάτων της Ελλάδας

Ωστόσο, συνεχίζει το πρακτορείο, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, ο Standard & Poor's, o Fitch και ο DBRS – οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλους – τονίζουν ότι η μη καταβολή μίας δόσης στους επίσημους πιστωτές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μπορεί μεν να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά όχι και να τη θέσει στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών».

«Αν η Ελλάδα, για οποιοδήποτε λόγο, έχανε μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνιστούσε αθέτηση πληρωμών με βάση τα κριτήριά μας καθώς πρόκειται για "επίσημο" τομέα» ανέφερε ο Φρανκ Τζιλ, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα για λογαριασμό του S&P.

Ανάλογη άποψη διατυπώνουν και οι Εντ Πάρκερ του Fitch και Φέργκους Μακόρμικ του DBRS. Όσο για τον οίκο Moody's, ενώ συμφωνεί όσον αφορά τη μη καταβολή μιας δόσης προς το ΔΝΤ, έχει διαφορετική άποψη για την ΕΚΤ.

Ο αναλυτής του οίκου για θέματα Ευρωζώνης, Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, επισημαίνει ότι η μη πληρωμή στην ΕΚΤ θα θεωρείτο χρεοκοπία γιατί οι τίτλοι που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυνητικά διαπραγματεύσιμοι και επομένως θα αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο με οποιοδήποτε άλλο διαπραγματεύσιμο χρέος.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν, επίσης ελάχιστο, τον κίνδυνο ενός αυτόματου «αλυσιδωτού πιστωτικού γεγονότος» (croos default) από άλλους επίσημους και ιδιώτες πιστωτές εάν δεν καταβληθεί μια δόση προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον Γιάννη Εμμανουηλίδη της Allen & Overy's, η μοναδική πιθανή επίπτωση θα ήταν ότι τεχνικά θα δινόταν η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή ενός από τα μεγάλα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Όμως δεδομένου ότι το EFSF είναι κυβερνητικά ελεγχόμενο, αυτό φαντάζει απίθανο, εξηγεί ακόμη το πρακτορείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή