Διευκολύνσεις για τον εσωτερικό δανεισμό ζητεί το Δημόσιο

Διευκολύνσεις για τον εσωτερικό δανεισμό ζητεί το Δημόσιο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή με την οποία καλεί τις τράπεζες να μην επιβάλλουν την προβλεπόμενη ποινή (penalty) στους φορείς του Δημοσίου που «σπάνε» τις προθεσμιακές τους καταθέσεις για να παράσχουν ρευστότητα στο Δημόσιο, έστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) στις τράπεζες. Την ίδια ώρα και παρά τις αρχικές αντιδράσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία δίνουν τελικά, το ένα μετά το άλλο, το «πράσινο φως» για τη μεταφορά μέρους των ταμειακών τους διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Μέσα στην εβδομάδα, μάλιστα, τα Ταμεία αναμένεται να διαθέσουν περί τα 290 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να καταστήσει όσο ελκυστικότερη γίνεται την επένδυση των ασφαλιστικών ταμείων, των δήμων, των νομικών προσώπων και γενικότερα όλων των δημόσιων φορέων που καταθέτουν τα ρευστά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ, ώστε να τα αξιοποιήσει το Δημόσιο. Γι’ αυτό και το ΓΛΚ ζήτησε από τις τράπεζες να δείξουν ευελιξία για τις περιπτώσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης που «σπάνε» τις προθεσμιακές τους καταθέσεις με στόχο να διευκολύνουν το Δημόσιο. Οσα κεφάλαια έχουν κατατεθεί στην ΤτΕ έχουν αξιοποιηθεί για την καταβολή των μισθών και συντάξεων στο τέλος Απριλίου, η οποία έγινε μετ’ εμποδίων, ενώ θα χρησιμοποιηθούν τις επόμενες ημέρες για να αποπληρωθούν υποχρεώσεις κυρίως προς το εξωτερικό.

Την περασμένη Πέμπτη, με επεισοδιακό τρόπο, δόθηκε η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, ώστε να μεταφερθούν στην κεντρική τράπεζα 70 εκατ. ευρώ. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. διεκόπη λόγω εισβολής στελεχών του ΠΑΜΕ, που απαίτησαν να μη ληφθεί η σχετική απόφαση. Νωρίτερα, στην είσοδο του κτιρίου του ΙΚΑ, επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου στην Ομόνοια, είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από συνταξιούχους του Ιδρύματος, με το ίδιο αίτημα. Το Δ.Σ. συνεχίστηκε λίγο αργότερα και έπειτα από ψηφοφορία έλαβε την απόφαση για μετατροπή του ποσού των 70 εκατ. ευρώ σε κρατικά ρέπος. Παρά την αρχική εισήγηση του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, βέβαια, δεν δόθηκε «λευκή επιταγή» στη διοίκηση για τη μελλοντική μεταφορά επιπλέον διαθεσίμων στην ΤτΕ. Αντίθετα, κάθε αίτημα θα αντιμετωπίζεται εκ νέου, έπειτα από συνεδρίαση του Δ.Σ. και ψηφοφορία.

Επίσης, τη μεταφορά διαθεσίμων της τάξης των 50 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην κρατική εισφορά υπέρ του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, στην ΤτΕ αποφάσισε και το Δ.Σ. του ΟΓΑ. Αντίστοιχα, αναμένεται η μεταφορά προς την ΤτΕ, 100 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΑ, 50 εκατ. ευρώ από το ΝΑΤ και 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Την Τετάρτη 6 Μαΐου, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το ποσό των 190 εκατ. ευρώ που αφορά σε τόκους. Η μεγαλύτερη, όμως, άμεση υποχρέωση της χώρας είναι η αποπληρωμή 700 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο στις 12 Μαΐου. Τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί, ενώ είναι προφανές ότι δεν είναι διαθέσιμα σήμερα και τα κονδύλια για την καταβολή μισθών και συντάξεων εντός του Μαΐου.

Για τον λόγο αυτό και η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει σύγκλιση με τους δανειστές άμεσα, ώστε να χαλαρώσουν οι όροι παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν όχι να διατεθεί μέρος των δόσεων που εκκρεμούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή