Συμφωνία άμεσα, το βασικό αίτημα επιχειρηματιών και τραπεζιτών

Συμφωνία άμεσα, το βασικό αίτημα επιχειρηματιών και τραπεζιτών

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόλυτη ανάγκη άμεσης συμφωνίας με τους εταίρους για την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, την άρση της καταστροφικής αβεβαιότητας και τη μεγάλη φυγή της οικονομίας προς τα εμπρός επισημαίνουν, με αποκλειστικές δηλώσεις τους στην «Κ», οι επικεφαλής των 4 μεγάλων τραπεζών. Οι κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτριος Μαντζούνης Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Ανθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, υπογραμμίζουν κατηγορηματικά ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τονίζουν, παράλληλα, τη ζωτική ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσω μιας εθνικά επωφελούς συμφωνίας, που θα εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα βάλει τις βάσεις για μια μακρά περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης.

Τέσσερις μήνες και πλέον μετά την προκήρυξη εκλογών και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η χώρα μοιάζει παγιδευμένη σε ένα καταστροφικό σπιράλ αβεβαιότητας, οδηγώντας την οικονομία σε οριακό σημείο. Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 30 δισ. ευρώ, οι αποτιμήσεις των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 25 δισ. ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμφανίζουν νέα έξαρση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων – νοικοκυριών ενισχύονται, οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν περισταλεί και οι επιχειρήσεις έχουν μεταθέσει κάθε επενδυτική δραστηριότητα για αργότερα, όταν θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί από τη Fitch, τη Standard & Poor’s και τη Moody’s, εξαιτίας της μεγάλης ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και της αδυναμίας της οικονομίας να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις.

Οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται στα βασικά μεγέθη της οικονομίας, όπως το ΑΕΠ, κάτι που θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOBE στο δ΄ τρίμηνο του 2014 η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,3% έναντι ανόδου 1,5% στο γ΄ τρίμηνο. Οπως εκτιμούν αναλυτές, στο α΄ τρίμηνο του 2015 ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κοντά στο 0%. Με λίγα λόγια, όσο η κυβέρνηση επιχειρεί μια επαναδιαπραγμάτευση για να αποφύγει τη λήψη υφεσιακών μέτρων, η οικονομία όχι μόνο χάνει την αναπτυξιακή δυναμική που είχε σχηματιστεί ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, αλλά επιστρέφει εκ νέου σε τροχιά ύφεσης. Την κατάσταση επιδεινώνει περαιτέρω το μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων και αναλυτών που κάνουν λόγο για τον κίνδυνο «ατυχήματος» ρευστότητας ή ακόμα και ενός καταστροφικού Grexit. Οι επιπτώσεις μιας ρήξης, που θα οδηγούσε σε έξοδο από την Ευρωζώνη, είναι κάτι που οι τραπεζίτες αρνούνται να συζητήσουν, ούτε καν σαν υπόθεση εργασίας, σημειώνοντας λακωνικά ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μια εθνική καταστροφή με πολλαπλές ανυπολόγιστες επιπτώσεις. «Μια ρήξη με τους εταίρους που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και όχι μόνον», είχε προειδοποιήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ.

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Εθνικός στόχος η συμφωνία

Η επίτευξη του εθνικού στόχου για συμφωνία με τους εταίρους μας και η επιβεβαίωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης. Μια ειλικρινής μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σε συνδυασμό με τη βούληση για απαρέγκλιτη τήρησή της, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό πόλο επενδύσεων. O παράγων «χρόνος» έχει τεράστια σημασία και θα ήταν κρίμα η Ελλάδα να μην εκμεταλλευθεί το ιδιαίτερα θετικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σημαντικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Παρότι η οικονομία και η κοινωνία έχουν εξαντληθεί από τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, οι επιχειρήσεις είναι πλέον έτοιμες να συμμετέχουν ενεργά σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν και την απασχόληση και η παροχή πίστωσης στην αγορά θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η Εθνική είναι καθ’ όλα έτοιμη να στηρίξει την οικονομία και να συμβάλει στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης.

*Διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Δημήτριος Μαντζούνης: Να απομακρυνθεί  η αβεβαιότητα

Η απομάκρυνση της αβεβαιότητας αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα αλλά ευρύτερα για την ελληνική οικονομία, που χαρακτηρίζεται από μια έμφυτη δυναμική. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω μιας νέας εθνικά επωφελούς συμφωνίας, θα απελευθερώσει την ισχυρή δυναμική της οικονομίας μας και θα τη θέσει σε τροχιά αναπτύξεως η οποία θα είναι και βιώσιμη και μακράς διάρκειας. Το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον (η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η πτώση των τιμών πετρελαίου, η αποδυνάμωση του ευρώ, τα διάφορα ευρωπαϊκά πακέτα ενισχύσεως των χωρών-μελών κ.ά.) ευνοεί την ταχεία επάνοδο της χώρας και της οικονομίας σε ανοδική τροχιά.

Στην Alpha Bank θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ενεργό και εποικοδομητικό  ρόλο  στην  ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα από την πλήρη αξιοποίηση  των πόρων και των δυνατοτήτων μας.

*Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

Ανθιμος Θωμόπουλος: Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις

Βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι να σπάσει ο κύκλος της υποχρηματοδότησης και της αποεπένδυσης. Χωρίς επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και να δώσουμε απάντηση στα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που συσσώρευσε η παρατεταμένη ύφεση, δημιουργώντας προοπτική και ελπίδα ανάκαμψης. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να βοηθήσουν η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, η μείωση του κόστους ενέργειας και η υποχώρηση του ευρώ. Η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης του Δημοσίου θα οδηγούσαν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και των τραπεζών, αποκαθιστώντας τη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές με όρους ανταγωνιστικούς, προς όφελος τελικά της πραγματικής οικονομίας. Όμως, η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης της οικονομίας δεν αρκεί. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο σε κρίσιμους τομείς, όπως το φορολογικό σύστημα, η Δικαιοσύνη κ.ά.

* Διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Φωκίων Καραβίας: Η χώρα χρειάζεται τώρα ανάπτυξη

Η χώρα μας βιώνει συνθήκες παρατεταμένης πιστωτικής πίεσης και αβεβαιότητας που διαβρώνουν την πραγματική οικονομία. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο. Είναι άμεση η ανάγκη για ρεαλιστική συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους, που θα πρέπει να υιοθετηθεί από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος, όπως σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, που σήμερα αφήνουν πίσω τους το τέλμα της κρίσης και διαμορφώνουν ένα πιο αισιόδοξο αύριο. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη, η οποία προϋποθέτει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων. Οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Προϋπόθεσή της είναι μια ταχεία συμφωνία μακράς πνοής που θα απομακρύνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη. Η Eurobank, τράπεζα της ανάπτυξης και της δυναμικής επιχειρηματικότητας, προετοιμάζεται ήδη για αυτή την επόμενη μέρα, η οποία ελπίζω πως είναι κοντά.

*Διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή