Ραγδαία μείωση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων

Ραγδαία μείωση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτική «άπνοια», ακόμη και όταν πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν τη λεγόμενη επιχειρηματικότητα ανάγκης, επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Η τάση αυτή που ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2014 συνεχίζεται και μάλιστα με εντατικότερους ρυθμούς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, με συνέπεια οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014 να είναι λιγότερες κατά 21,8%.

Σύμφωνα με παράγοντες της επιχειρηματικής κοινότητας, δύο είναι οι λόγοι για τη ραγδαία αυτή υποχώρηση: πρώτον, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και δεύτερον, η ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση της ρευστότητας, καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές για την ώρα τις επενδύσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες αλλά και τις ατομικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων μέχρι τώρα ιδρύονταν, έστω και αν είχαν μικρή διάρκεια ζωής, ελλείψει ύπαρξης άλλης απασχόλησης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 ιδρύθηκαν 9.801 νέες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών, έναντι 12.562 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 και 12.942 το α΄ τρίμηνο του 2013. Ακόμη και το 2012, μια χρονιά έντονης πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων κατά το α΄ τρίμηνο του 2011 ήταν πολύ περισσότερες από φέτος, καθώς είχαν ανέλθει σε 11.495. Η μείωση μάλιστα των νέων συστάσεων αφορά όλες τις νομικές μορφές επιχειρήσεων, ακόμη και αυτές των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), γνωστών ως εταιρειών του ενός ευρώ (καθώς δεν απαιτείται μετοχικό κεφάλαιο).

Ανησυχητικό είναι το φαινόμενο συνέχισης της μείωσης ίδρυσης ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, εταιρείες που κατά κανόνα απασχολούν περισσότερα άτομα. Κατά το α΄ τρίμηνο του 2015 ιδρύθηκαν 47,68% και 13,3% λιγότερες ΕΠΕ και Α.Ε. αντιστοίχως σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2014. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το α΄ τρίμηνο του 2012 είχαν ιδρυθεί 252 νέες ανώνυμες εταιρείες, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2015 ο αριθμός των νέων Α.Ε. ήταν μόλις 156. Το γεγονός δε ότι έχει αρχίσει να υποχωρεί και ο αριθμός των ΙΚΕ δείχνει ότι μεγάλο μέρος των ΕΠΕ που κλείνουν δεν μετατρέπονται σε ΙΚΕ -όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα- αλλά διακόπτουν οριστικά τη λειτουργία τους. Την ίδια ώρα σε αρκετά υψηλά επίπεδα -αν και χαμηλότερα σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια- διατηρούνται και τα «λουκέτα». Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, βάσει των στοιχείων του ΓΕΜΗ, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους 5.487 επιχειρήσεις, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, μέχρι τα τέλη Ιουνίου ο αριθμός των «λουκέτων» θα φτάσει τις 8.500. Το α΄ τρίμηνο του 2014 οι διαγραφές επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 8.604, δηλαδή πολύ περισσότερες από φέτος. Ωστόσο η ίδια η αγορά δεν αποδίδει το φαινόμενο αυτό σε βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, αλλά στο γεγονός ότι η «εκκαθάριση» του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας βαίνει προς ολοκλήρωση. «Ο,τι ήταν να κλείσει, έκλεισε», είναι η χαρακτηριστική φράση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή