Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Διευρύνθηκε σημαντικά ο κατάλογος των προσώπων που έχουν υποχρέωση από 1ης/1/2015 να υποβάλουν Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης («πόθεν έσχες») του Ν. 3213/2003. Η υποχρέωση αυτή βαρύνει, μεταξύ άλλων:

α) Τους μετόχους και τα μέλη των οργάνων διοίκησης με εκτελεστική αρμοδιότητα ελληνικών επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις άνω των 150.000.

β) Ολα τα μέλη του Δ.Σ. χρηματοπιστωτικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

γ) Ολα τα μέλη του Δ.Σ. της Α.Ε. Ελληνικά Χρηματιστήρια και των ελεγχόμενων από αυτήν εταιρειών, καθώς και κάθε άλλου φορέα οργανωμένης χρηματιστηριακής αγοράς που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα.

δ) Το προσωπικό της Ειδικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). καθώς και τους προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους ή διαχειριστές εταιρειών του ιδιωτικού τομέα που μετέχουν σε τέτοιου είδους συμπράξεις.

• Τα όργανα διοίκησης του οικείου φορέα πρέπει να υποβάλλουν τον μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους τον κατάλογο των ελεγχόμενων προσώπων που υποχρεούνται να υποβάλλουν Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης «πόθεν έσχες».

• Η δήλωση «πόθεν έσχες» υποβάλλεται από τους υπόχρεους μέσα σε 90 ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητάς τους (αρχική δήλωση) και περιέχει λεπτομερώς τα υφιστάμενα κατά τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή. Τα μετέπειτα έτη, η δήλωση υποβάλλεται το αργότερο μέχρι το τέλος του 3ου μήνα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και δηλώνονται εκεί μόνον οι μεταβολές που επήλθαν στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά τον χρόνο στον οποίο αφορά η δήλωση.

• Ο υπόχρεος σε δήλωση, όταν χάσει την ιδιότητα αυτή, θα πρέπει να συνεχίσει να υποβάλλει δήλωση «πόθεν έσχες» για ακόμη 1 έως 3 έτη, ανάλογα με την ιδιότητα που είχε.

• Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς ή ελλιπούς δήλωσης τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ, εκτός αν η πράξη έγινε από αμέλεια, οπότε επιβάλλεται μόνο χρηματική ποινή. Η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων φτάνει να τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή έως 1.000.000 ευρώ.

• Παρά την προφανή ευαισθησία και σπουδαιότητα του ζητήματος, η «Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» στην οποία υποβάλλονται οι περισσότερες δηλώσεις «πόθεν έσχες» δεν έχει ακόμη συσταθεί, ενώ το έντυπο της υποβολής δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Πηγή: Grand Thorntor

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή