Τα σενάρια μεγάλων οίκων για την επόμενη μέρα

Τα σενάρια μεγάλων οίκων για την επόμενη μέρα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσωτερικά σημειώματα με οδηγίες σε περίπτωση Grexit και συσκέψεις σε ανώτατο επίπεδο για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. Ετσι αντιμετώπισαν οι οίκοι αξιολόγησης και μεγάλες επενδυτικές τράπεζες τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας.

Μιλώντας στην «Κ» ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, Φρανκ Γκιλ, επεσήμανε ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας εξαρτάται από το εάν τελικά θα βρει τον τρόπο για να εισέλθει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη. Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι η λύση. Η υποτίμηση του νέου νομίσματος δεν θα βοηθήσει. Κι αυτό διότι το κομμάτι των εξαγωγών που μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό λόγω υποτίμησης είναι πολύ μικρό. Εξάλλου, μια σειρά από υποτιμήσεις στην Αργεντινή το τελευταίο έτος έδειξε ότι τελικά δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα και να αντικαταστήσουν τις μεταρρυθμίσεις Και η Αργεντινή έχει μεγάλο εξαγωγικό τομέα που επωφελείται από την υποτίμηση του νομίσματός της, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Για τη Fitch, η επιβίωση της Ελλάδας εξαρτάται αποκλειστικά από τη στάση της ΕΚΤ και συγκεκριμένα από την απόφασή της για το πόσο διάστημα και σε ποιο ποσό θα διατηρεί την έκτακτη ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Οσο οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν, ενώ όπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής της Fitch για τη Δυτική Ευρώπη, Ντάγκλας Ρένβικ, η Ελλάδα, στο μεταξύ, χάνει μια σειρά από θετικές εξελίξεις, όπως είναι η μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων στην Ευρώπη (μάλιστα σε αρνητικά επίπεδα) που θα είχαν ευεργετική επίπτωση κυρίως στα δημοσιονομικά μεγέθη και στην ανάπτυξη και τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την Bank of America – Merrill Lynch, η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέο πακέτο χρηματοδότησης, καθώς τα χρήματα του υφιστάμενου δεν είναι πλέον αρκετά. Ο αναλυτής της BofA Αθανάσιος Βαμβακίδης εξηγεί ότι το Grexit δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, ωστόσο, υπάρχουν τρεις βασικές δυσκολίες για την Ελλάδα εντός των επομένων τριών μηνών:

Πρώτον, να έρθει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει η συζήτηση για νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup της 11ης Μαΐου θεωρείται κρίσιμο για το θέμα αυτό.

Δεύτερον, το ελληνικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία και την προσαρμογή του προγράμματος.

Τρίτον, η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα από τους πιστωτές πριν από την έγκριση ενός νέου προγράμματος. Στο μεσοδιάστημα μπορεί να υπάρξει ένα «αρνητικό σοκ», το οποίο ίσως τελικά να είναι αναγκαίο για να φέρει τις δύο πλευρές σε συμφωνία.

H αναλύτρια της JPMorgan, Κέιτ Χέιγουντ, πιστεύει ότι αν η συμφωνία δεν έρθει γρήγορα και η Ελλάδα τελικά δεν μπορέσει να πληρώσει το ΔΝΤ ή προχωρήσει σε στάση πληρωμών στο εσωτερικό, «κατά τη γνώμη μας θα είναι μεγάλο λάθος η ΕΚΤ να σταματήσει την έκτακτη ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, ανοίγοντας τον δρόμο προς το Grexit. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η ΕΚΤ να διατηρήσει τον ELA στα ελάχιστα επίπεδα και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να επιβάλει μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls)».

O επικεφαλής αναλυτής της Credit Suisse, Τζιοβάνι Ζανίνι, διατυπώνει στην «Κ» την εκτίμηση ότι «αν και δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή προθυμία για μια συμφωνία άμεσα, δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει πριν από τον Ιούλιο, εκτός κι αν τα πράγματα εξελιχθούν ακόμα χειρότερα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα. Κατά τη γνώμη μου, η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί δύο πράγματα: πρώτον, η κυβέρνηση να θέλει να συμφωνήσει και δεύτερον, να μπορεί να εφαρμόσει τη συμφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή