Λ. Κατσέλη: Να γίνει προσπάθεια από εταίρους και κυβέρνηση για επίτευξη συμφωνίας

Λ. Κατσέλη: Να γίνει προσπάθεια από εταίρους και κυβέρνηση για επίτευξη συμφωνίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους μας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Alpha.

Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, πρέπει να κλείσει η συμφωνία και να αποκατασταθεί η ρευστότητα, τόνισε η κ. Κατσέλη, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από όλους- εταίρους, θεσμούς, κυβέρνηση- να κλείσει η συμφωνία και να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και για το γεγονός ότι μετά από τρεις μήνες δεν υπάρχει συμφωνία, η πρόεδρος της ΕΕΤ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η προσέγγιση και η διαδικασία εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ δύο πλευρών που ξεκινούν με διαφορές δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Σημείωσε, επίσης, ότι στη χώρα μας όλοι όσοι μιλούν δημόσια θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτά που λένε. Η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό θα πρέπει να αλλάξει, η Ελλάδα να μην είναι πρόβλημα, αλλά αξία, να έχει θετικές προοπτικές και να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και για το ενδεχόμενο διαγραφής τους, τόνισε ότι μια διαγραφή σε οριζόντιο επίπεδο δεν πρέπει να γίνει.

Η κ. Κατσέλη αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά και επισήμανε ότι μια άμεση λύση είναι η σωστή ρύθμιση των δανείων. Γίνονται κινήσεις από τις τράπεζες, τόσο μέσω νέων ρυθμίσεων αλλά και προσφοράς νέων προϊόντων στον τομέα αυτό όσο και μέσω της δημιουργίας νέων δομών μέσα στις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, υπογράμμισε.

Τράπεζες, οικονομία και κοινωνία πάνε μαζί, απάντησε σε σχετικό ερώτημα η κ. Κατσέλη. Αν δεν πάνε μαζί το καράβι πάει στα βράχια, εάν οι τράπεζες δεν πάνε καλά και δεν διοχετεύουν ρευστότητα στην οικονομία, η οικονομία πάει στα βράχια, εάν το κοινωνικό σύνολο δεν έχει συνοχή και η οικονομία δεν πάει καλά, δεν θα πάνε καλά ούτε οι τράπεζες, επισήμανε η κ. Κατσέλη, θέλοντας να τονίσει την αλληλεξάρτηση οικονομίας, τραπεζών και κοινωνίας.

Αναφερόμενη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε ότι βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διασφαλίζεται η ρευστότητα και η φερεγγυότητα του και αναφέρθηκε στην ανάγκη ομαλοποίησης των συνθηκών ώστε να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία.

Επισήμανε ότι η ΕΕΤ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεργασίας με όλες τις τράπεζες προκειμένου να υποβληθούν σχέδια συμμετοχής στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Γιούνκερ, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Σε ερώτηση για το θέμα που είχε προκύψει με τα ΑΤΜ και την καθυστέρηση περίπου κατά δύο ώρες στην καταβολή των συντάξεων, απάντησε ότι ήταν ένα καθαρά τεχνικό θέμα.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ υψηλό και θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους μας, διαφορετικά δύσκολα η ελληνική οικονομία θα έχει βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή