Λίντνερ: Ενα προσωρινό Grexit θα ενίσχυε την Ε.Ε.

Λίντνερ: Ενα προσωρινό Grexit θα ενίσχυε την Ε.Ε.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ενίσχυε την Ευρωζώνη, υποστήριξε χθες ο επικεφαλής του γερμανικού κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κ. Λίντνερ. Ο ίδιος τάχθηκε κατά ενός νέου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, αν αρνηθεί την προώθηση μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας πως «αν η Ελλάδα αρνηθεί τις μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βοήθεια».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η ιδέα της Ε.Ε. θα ενισχυθεί όταν ένα χρονίως αφερέγγυο μέλος της αφήσει την Ευρωζώνη, τουλάχιστον προσωρινά». Και εκτίμησε ότι το «Brexit», δηλαδή η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., θα ήταν σαφώς πιο επικίνδυνη για την Ευρώπη απ’ ό,τι το «Grexit» για την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, Στιν Γιάκομπσεν, μιλώντας στο CNBC, υποστήριξε ότι «στο τέλος του δρόμου παραμένει η χρεοκοπία για την Ελλάδα. Εάν αυτό γίνει με Grexit, είναι μια διαφορετική ιστορία, αλλά νομίζω ότι απλώς αναζητούν χρόνο». Σημείωσε, δε, πως σε καμιά περίπτωση η Ελλάδα δεν δείχνει να είναι «πρόθυμη ή ικανή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που πρόκειται να θέσει σε κίνηση την ανάπτυξη». Ανέφερε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο του πιεστικού χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών, η Ελλάδα θα έπρεπε να χρεοκοπήσει.

Από την πλευρά της, η οικονομολόγος και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, υποστήριξε ότι εάν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με τους δανειστές, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας. Με δηλώσεις της στα «Παραπολιτικά», έκανε λόγο για τρομερή δυστοκία στις διαπραγματεύσεις, καθώς σπαταλήθηκε χρόνος απλώς σε επικοινωνιακά τρικ για να μην φανεί ότι συνεχίζουμε να έχουμε μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή