Στα 3,3 δισ. ο λογαριασμός των υποχρεώσεων του Μαΐου

Στα 3,3 δισ. ο λογαριασμός των υποχρεώσεων του Μαΐου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μεγάλους «κάβους» έχει να προσπεράσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Την Τρίτη, θα πρέπει η Ελλάδα να αποπληρώσει περίπου 710 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και μία ημέρα μετά, την Τετάρτη, θα πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση για μισθούς στον δημόσιο τομέα, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Με την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας να φαίνεται απίθανη αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση καλείται να πείσει τους δανειστές της χώρας ότι υπάρχει αξιόπιστη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ώστε να χαλαρώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τους όρους για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που μπορούν να αγοράζουν οι τράπεζες και κατ’ επέκταση να τονωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι δεν θα προκύψει ταμειακό πρόβλημα ούτε την ερχόμενη εβδομάδα ούτε μέχρι τα τέλη του μηνός, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθεί να διασφαλίσει τα κονδύλια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

Συνολικά, οι υποχρεώσεις του Μαΐου ανέρχονται σε περίπου 3,3 δισ. ευρώ από εδώ και στο εξής. Χθες, η Ελλάδα κατέβαλε ποσό της τάξης των 190 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, που αφορούσε σε τόκους δανείων που έχει διαθέσει το Ταμείο. Οι ανελαστικές υποχρεώσεις για το υπόλοιπο του Μαΐου είναι:

1. Αποπληρωμή περίπου 710 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την Τρίτη 12 Μαΐου.

2. Καταβολή μισθών στις 13 του μήνα. Πρόκειται για ένα κονδύλι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

3. Στις 24 Μαΐου θα πρέπει να πιστώσει το Δημόσιο άλλα 300 εκατ. ευρώ για μισθούς.

4. Από τις 27 έως τις 29 του μήνα θα πρέπει να διατεθούν οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 820 εκατ. ευρώ για να πληρώσουν τα ίδια τις συντάξεις.

5. Για τις συντάξεις του Δημοσίου, θα πρέπει να διατεθούν περίπου 420 εκατ. ευρώ στις 28 Μαΐου.

6. Στις 29 και 30 του μήνα καταβάλλονται τα τελευταία 400 εκατ. ευρώ για τους μισθούς του Μαΐου.

Επίσης, μέχρι το τέλος του Μαΐου θα πρέπει να εξοφληθούν και τόκοι, που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ταμειακά διαθέσιμα

Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει τους φορείς του Δημοσίου να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ώστε το κράτος να τα δανειστεί μέσω βραχυπρόθεσμων τίτλων (repos). Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ακόμα κι αν υπάρχει η πρόθεση από τους φορείς να συνδράμουν στην ενίσχυση των κρατικών διαθεσίμων, δεν θα υπάρξει κάποιο «ατύχημα» για διαδικαστικούς λόγους.

Πάντως, δεδομένης της απουσίας χρηματοδότησης από την Ευρωζώνη, οι λύσεις για τόνωση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου ώστε να αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις του Μαΐου είναι δύο. Είτε μέσω των φορέων του κράτους είτε μέσω της αύξησης του ορίου των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες. Για να συμβεί, όμως, το δεύτερο, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα την δώσει μόνο εάν διαπιστωθεί «αξιόπιστη προοπτική» έγκρισης από το Eurogroup της εκταμίευσης κάποιας υποδόσης προς την Ελλάδα. Αλλά για να χαλαρώσει τους κανονισμούς της η ΕΚΤ, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει επιτύχει μία κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές τις επόμενες ημέρες.

Πέραν αυτών, να σημειωθεί ότι χθες το υπουργείο Οικονομικών άντλησε χωρίς πρόβλημα 1,1 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας με το ίδιο επιτόκιο που είχαν στην ίδια δημοπρασία του Απριλίου (2,97%). Σήμερα, το ποσό δανεισμού αναμένεται να αυξηθεί στο 1,4 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή λήξεων γραμματίων την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή