H Gazprom, το πρόστιμο και η Ελλάδα

H Gazprom, το πρόστιμο και η Ελλάδα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκληρό κατηγορητήριο που κοινοποίησε πολύ πρόσφατα η Δανή επίτροπος Ανταγωνισμού Mαργκρέτε Βεστάγκερ στην Gazprom –για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία και Πολωνία– θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά και την περίπτωση της Ελλάδας. Δεν είχε όμως συμπεριληφθεί στην έρευνα που ξεκίνησε το 2011 η Κομισιόν, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον ο ρωσικός κολοσσός κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει σε χώρες του πρώην σοσιαλιστικού «μπλοκ», οι συμφωνίες προμήθειας των οποίων έρχονταν από την εποχή των ειδικών σχέσεων με τη «μητέρα» Ρωσία.

Από τις κατηγορίες, πάντως, που απηύθυνε η Ε.Ε. στην Gazprom προκύπτει ότι εάν η Ελλάδα είχε συμπεριληφθεί στην έρευνα, θα ήταν στις πρώτες θέσεις της λίστας των χωρών με τις πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου, που αποδίδονται από την Κομισιόν στη δυνατότητα άσκησης «αθέμιτης τιμολογιακής πολιτικής» από πλευράς της ρωσικής εταιρείας. Στη σχετική απόφαση της Κομισιόν, η Gazprom κατηγορείται για τέτοιου είδους τιμολογιακή πολιτική σε πέντε κράτη-μέλη και συγκεκριμένα σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία και Πολωνία.

Από αυτά, το 2013, μόνο η Λιθουανία είχε τιμή προμήθειας αερίου μεγαλύτερη από της Ελλάδας. Στα 480 δολάρια τα 1.000 κ.μ. προμηθευόταν το φυσικό αέριο από την Gazprom η Λιθουανία, ενώ η Ελλάδα στα 469 δολάρια τα 1.000 κ.μ. Πολύ χαμηλότερες ήταν οι τιμές προμήθειας στα άλλα τέσσερα κράτη-μέλη (στα 394 δολ./1.000 κ.μ. στη Βουλγαρία, στα 420 στην Εσθονία και στη Λεττονία και στα 429 στην Πολωνία). Την ίδια χρονιά, στη Γερμανία η τιμή ήταν στα 366 δολ./1.000 κ.μ., στη Γαλλία στα 404, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η αγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, η τιμή προμήθειας αερίου ήταν μόλις στα 285 δολ./1.000 κ.μ.

Ακόμη όμως και η νέα συμφωνία που διασφάλισε η Ελλάδα από την Gazprom τον περασμένο Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευσή της διεξήχθη σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τη ρωσική εταιρεία, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα της Κομισιόν, εξακολουθεί να έχει χαρακτηριστικά από αυτά που η απόφαση της Επιτροπής αποδίδει σε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. H τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, παρά την έκπτωση κατά 15% που συμφωνήθηκε με την Gazprom. Επιπλέον, η φόρμουλα τιμολόγησης εξακολουθεί να στηρίζεται σε τιμές καλαθιού πετρελαϊκών προϊόντων.

Σε αυτό ακριβώς παραπέμπει και το απόσπασμα από το κατηγορητήριο της Κομισιόν, το οποίο δυστυχώς δεν ακουμπάει τη συμφωνία Gazprom – Ελλάδας: «Οι εν λόγω αθέμιτες τιμές προκύπτουν εν μέρει από μαθηματικούς τύπους καθορισμού των τιμών της Gazprom που συνδέουν τον δείκτη των τιμών φυσικού αρείου στις συμβάσεις προμήθειας με τις τιμές καλαθιού πετρελαϊκών προϊόντων, κάτι που έχει ευνοήσει αδικαιολόγητα την Gazprom έναντι των πελατών της», αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή