Τα τέσσερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Τα τέσσερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τέσσερα μέτωπα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον όλων για την Ελλάδα, αρχής γενομένης από το σημερινό Eurogroup και με την συζήτηση γύρω από το εάν η χώρα θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αύριο ή όχι να «φούντωσε» τις προηγούμενες ημέρες και ώρες.

Η πολυδιάστατη διαπραγμάτευση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση φαίνεται πώς συνεχίζεται με την Αθήνα να πιέζει κυρίως σε πολιτικούς όρους και τους δανειστές να επιμένουν στην εξεύρεση τεχνικών λύσεων σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται σε τέσσερα μέτωπα – ορόσημα:

1.   Στο Eurogroup. Η κυβέρνηση περιμένει μία θετική δήλωση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται κάτι περισσότερο από μία «χλιαρή» ανακοίνωση. Μία δήλωση που θα αναγνωρίζει μεν την πρόοδο που επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες στις τεχνικές συζητήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα επισημαίνει και την ανάγκη να καλυφθεί η απόσταση που συνεχίζει να υπάρχει – και είναι

σημαντική – μεταξύ των δύο πλευρών.

2.   Στην αποπληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη της δόσης ύψους 710 εκατ. ευρώ. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα, τις τελευταίες δυο-τρεις ημέρες υπήρξαν εισηγήσεις να μην καταβληθούν στο Ταμείο, ώστε να καταστεί σαφές προς όλους ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους δεν είναι επαρκή και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αλλωστε, το ότι αυτή τη στιγμή το ποσό είναι διαθέσιμο δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο για την κατάσταση των κρατικών ταμείων που βρίσκονται στο «κόκκινο». Την Τετάρτη θα πρέπει να πιστωθεί η πρώτη δόση των μισθών στο Δημόσιο (ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ), ενώ στο τέλος του μήνα υπάρχουν υποχρεώσεις για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων ύψους 1,9 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία τον Μάιο υπολογίζεται σε 1,6 δις ευρώ. Πάντως, φαίνεται ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησε η άποψη της αποπληρωμής του ΔΝΤ, καθώς θα ξεκίναγε ένας νέος κύκλος εντονότερων πιέσεων ρευστότητας προς την χώρα.

3.   Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Τετάρτη θα αποφασιστεί εάν θα απομειωθεί περαιτέρω η αξία των εγγυήσεων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα. Η απόφαση αυτή δεν εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις.

4.   Στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, αναμένεται ότι το Brussels Group θα συνεδριάσει εκ νέου για συνεχιστεί η δουλειά που έχει ξεκινήσει. Η κατάσταση, όμως, είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι απαιτούνται περί τα 3 δις ευρώ μέτρα για φέτος, ώστε να κλείσει ο προϋπολογισμός με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υποχωρούν ούτε στις εργασιακές αλλαγές, ούτε σε εκείνες στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ και η κυβέρνηση διατυπώνει δημοσίως ότι δεν κάνει πίσω σε αυτά τα ζητήματα. 

Να σημειωθεί τέλος ότι το Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει στις 16.00 (ώρα Ελλάδος), ενώ λίγο νωρίτερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή