Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group να είναι πια σε ένα σημείο που χρειάζονται πολιτικές τελικές αποφάσεις, το μπαλάκι της διαπραγμάτευσης περνάει στην Αθήνα. Και ενώ υπάρχει σύγκλιση απόψεων στις δημοσιονομικές προβλέψεις, στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, στην ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και στα «κόκκινα» δάνεια, ακόμα και αυτά τα θέματα δεν έχουν ακόμα «κλείσει», καθώς χρειάζονται την τελική έγκριση από την Αθήνα. Γι’ αυτό τον λόγο δεν συνεδρίασε το Brussels Group χθες και δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεδριάσει ακόμα και σήμερα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε φρόντισε να χαμηλώσει πάντως τις προσδοκίες, τονίζοντας σε συνέντευξη Τύπου, με το τέλος των εργασιών του EcoFin, ότι «το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα βελτιώθηκε, όχι όμως και η ουσία». Σημείωσε παράλληλα πως «η Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση». Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι συγκεκριμένα στους τομείς της μείωσης δαπανών δημόσιας διοίκησης (απολύσεις), στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας και στα μέτρα που θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό της οικονομίας δεν υπάρχει κάποια πρόοδος. Ο ίδιος τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, καθώς «αν δεν είναι το ΔΝΤ δεν θα είμαστε και εμείς», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο Eurogroup της Δευτέρας, η συζήτηση όσον αφορά την Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Πέρα από την τοποθέτηση των θεσμών, που λίγο πολύ ήταν ίδια, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης πήρε τον λόγο και μίλησε πολύ πιο θετικά από τους εκπροσώπους των θεσμών για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Η δήλωση του Eurogroup ήταν έτοιμη πριν από τη συνεδρίαση και ο πρόεδρός του Γ. Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε απλά να την διαβάσει. Η μόνη παρατήρηση του Ελληνα υπουργού ήταν στο σημείο που ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές «να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω», θέλοντας να προστεθεί ότι μαζί με τις ελληνικές αρχές και οι θεσμοί πρέπει να επισπεύσουν το έργο τους, για να πάρει την απάντηση από τον αρμόδιο επίτροπο Π. Μοσκοβισί, αλλά και τον κ. Σόιμπλε, ότι «δεν χρειάζεται». Εκτός από αυτή την αναφορά κανένας άλλος υπουργός Οικονομικών δεν πήρε τον λόγο, με αποτέλεσμα η συζήτηση να περιοριστεί στα 20 λεπτά.

Σε πηγαδάκια στο Eurogroup της Δευτέρας όμως το θέμα που κυριαρχούσε, σύμφωνα με συμμετέχοντα, ήταν η κατάσταση της ρευστότητας της Ελλάδας. Και ενώ ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι θα πλήρωνε τη χθεσινή δόση στο ΔΝΤ, συγχρόνως τόνισε ότι η χώρα έχει ρευστότητα για δύο ακόμα εβδομάδες. Τον Φεβρουάριο, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι η ρευστότητα τελειώνει τον Μάρτιο, τον Μάρτιο είπε ότι τελειώνει τον Απρίλιο, τον Απρίλιο για τον Μάιο και τώρα ότι τελειώνει σε δύο εβδομάδες. «Δεν έχουμε καθαρή εικόνα για το πότε πραγματικά τελειώνει η ρευστότητα της χώρας» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να είναι τελικά ο βασικός λόγος αν προκληθεί το «ατύχημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή