Καταβλήθηκε η δόση στο ΔΝΤ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή για την πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα κατατέθηκαν στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος μέσω του οποίου γίνεται η αυτόματη μεταβίβαση τους προς το ΔΝΤ.

Ηδη από την Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει εντολή τόσο στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους όσο και στις εμπλεκόμενες τράπεζες προκειμένου να πληρωθεί κανονικά σήμερα η δόση προς το ΔΝΤ.

Την καταβολή της δόσης επιβεβαίωσε και επισήμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η εκπρόσωπος του Ταμείου Angela Gaviria δήλωσε πριν από λίγο ότι η Ελλάδα εξόφλησε τη δόση που όφειλε.

Ουσιαστικά η σημερινή δόση στο ΔΝΤ αποπληρώθηκε, με το Δημόσιο να αξιοποιεί, όμως, το «ξεχασμένο» αποθεματικό που είχε σχηματιστεί τα τελευταία 30 χρόνια για να πληρωθεί το Ταμείο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Γεγονός που διευκολύνει την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δημόσιοι φορείς θα δώσουν τα ρευστά διαθέσιμά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από συνεννοήσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο και υπό τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην αποπληρώσει τη σημερινή δόση, άναψε το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση των κεφαλαίων που είχε η Ελλάδα στον «εγγυητικό λογαριασμό». Η άποψη στο Μαξίμου ήταν ότι δεν θα αποπληρωθεί η δόση στο Ταμείο, εάν πρώτα δεν είναι διασφαλισμένη η καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα τα κεφάλαια που απαιτούνται (περίπου 1,9 δισ.) για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις από τις 24/5 και μετά, δεν είναι εξασφαλισμένα.

Ομως, χθες, το ΓΛΚ διαπίστωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να καλυφθεί η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία για τον Μάιο. Και ο τρόπος για να καλυφθεί η «τρύπα» αυτή είναι να δανείσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δήμοι ακόμη περισσότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή