ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ οι άδειες λαϊκών αγορών έως τέλη Ιουνίου

se-ischy-oi-adeies-laikon-agoron-eos-teli-ioynioy-2082822

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2015 η ισχύς των υφιστάμενων αδειών των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των δικαιολογητικών για την έκδοση των νέων αδειών και μέχρι τότε διατηρούνται οι υφιστάμενες σε ισχύ. Ο αρχικός νόμος προέβλεπε αξιολόγηση έως τις 31/10/2014, στη συνέχεια δόθηκε παράταση έως τις 2/3/2015 και τώρα δίνεται η νέα παράταση. Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι άδειες που είχαν κατά την έκδοση του νόμου επαγγελματίες πωλητές, τυφλοί ή με αναπηρία τουλάχιστον 50%.

Στην τροπολογία ορίζεται επίσης ότι οι παραγωγοί θα τοποθετούνται «εμφανώς διακριτά» από τους επαγγελματίες, ενώ ο προηγούμενος νόμος έλεγε «χωριστά». Επίσης στον νόμο Χατζηδάκη (πρόκειται για τον 4264/2014) προβλεπόταν ότι θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση το σύστημα διακριτότητας. Πλέον αυτή η υποχρέωση με την τροπολογία καταργείται και προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται τα κριτήρια για την κατανομή των θέσεων και, κυρίως, αυτά που αφορούν την παλαιότητα κατοχής της άδειας και κοινωνικά κριτήρια.

Ακόμη προβλέπεται ότι θα μπορεί να διατίθεται έως 25% από τα έσοδα που εισπράττουν οι περιφέρειες από το ημερήσιο τέλος που καταβάλλουν οι πωλητές των λαϊκών αγορών, αντί για 10%, ως βοήθεια σε είδη λαϊκών αγορών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τέλος, οι ομοσπονδίες των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών θα εισπράττουν 5% επί του ημερήσιου τέλους αντί για 3%.