Δυσκολίες στην αξιοποίηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης

Δυσκολίες στην αξιοποίηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνο παρουσιάζεται το μέλλον της αξιοποίησης του Αστέρα της Βουλιαγμένης, παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την ευόδωση της επένδυσης.

Από την άλλη πλευρά, δύσκολη εμφανίζεται και η αξιοποίηση του Ελληνικού, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις κυβερνητικών μελών για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, οι πιθανότητες να υπάρξει μια λύση στο πλαίσιο που θέτουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές στερεύουν. Και αυτό γιατί η απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο πλήττει τον πυρήνα του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) των ενδιαφερόμενων επενδυτών, που είναι η ανέγερση πολυτελών κατοικιών.

O στόχος Αράβων, Τούρκων

Βασικός στόχος των Αράβων και Τούρκων επενδυτών είναι η ανέγερση 14 υπερπολυτελών κατοικιών. Ωστόσο, κατά περίεργο τρόπο, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) που υποβλήθηκε για έγκριση στο ΣτΕ έκανε λόγο για την ανέγερση 100 κατοικιών. Η απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ είναι απορριπτική για το σχέδιο Π.Δ., καθώς έκρινε ότι η υλοποίησή του αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής με τη δημιουργία ενός οικισμού.

Το επιχειρηματικό σχέδιο των Αράβων προέβλεπε την κατασκευή 14 πολυτελών οικιών, 1.500 έως 2.000 τ.μ. η κάθε μία, που θα πωλούνταν προς περίπου 30 εκατ. ευρώ εκάστη. Επίσης, το σχέδιο προέβλεπε την επέκταση της γειτονικής μαρίνας, με τη δημιουργία τουλάχιστον 14 θέσεων, έτσι ώστε σε κάθε κατοικία να αντιστοιχεί μία θέση της μαρίνας. Κάθε θέση θα επωλείτο προς 7 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, οι Αραβες και Τούρκοι επενδυτές θα λάμβαναν περίπου 450 εκατ. ευρώ από την πώληση των οικιών και των θέσεων στη μαρίνα Βουλιαγμένης.

Η αναθεώρηση όλων αυτών πλήττει καθοριστικά την απόδοση της επένδυσής τους. Οι ίδιοι εκτιμούσαν ότι το 2020 η επένδυσή τους θα άξιζε κοντά στο 1 δισ. ευρώ, κάτι που χωρίς τις 14 πολυτελείς κατοικίες, δεν πρόκειται να συμβεί.

Στα σχέδια που πρότεινε το ΤΑΙΠΕΔ για την παράκαμψη της απόφασης του ΣτΕ, μειώνονται δραστικά οι επιλογές των ενδιαφερομένων επενδυτών, ειδικά στον τομέα των υπερπολυτελών κατοικιών. Τα τετραγωνικά τους περιορίζονται, όπως επίσης ο αριθμός και η λειτουργικότητά τους ως παραθεριστικών κατοικιών. Ηδη φημολογείται ότι αποχώρησε από την επένδυση ο τουρκικός όμιλος Dogus, που συμμετείχε με ποσοστό 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% που ελέγχουν επενδυτικά κεφάλαια από τα Εμιράτα παραμένει στις συζητήσεις, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν ενδείξεις ότι πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας.

Σε αντίθεση με τον Αστέρα, στο Ελληνικό η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και στον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Η επένδυση, εφόσον σχεδιαστεί προσεκτικά, μπορεί έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια ερήμωσης και απαξίωσης της έκτασης, να καταστήσει το Ελληνικό επίνειο της χώρας και της Ευρώπης ολόκληρης.

Πρωτοβουλία κυβέρνησης

Πρόσφατα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έσπασε ο «πάγος» μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ενδιαφερόμενου επενδυτή, ανοίγοντας το πρώτο κανάλι επικοινωνίας. Επίσης, σχετικά ενθαρρυντική ήταν η χθεσινή δήλωση της εντεταλμένης συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλας Τσιτσογιαννοπούλου, ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί θα προχωρήσουν. «Οπου όμως υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη», πρόσθεσε το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ. Η κ. Τσιτσογιαννοπούλου αρνήθηκε να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις μελών της κυβέρνησης (Ν. Βαλαβάνη και Γ. Τσιρώνη) όπου έκαναν λόγο υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του Ελληνικού, ενώ χαρακτήρισε το έργο της αξιοποίησής του δύσκολο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή