Ξανακυλάει στην ύφεση η ελληνική οικονομία

Ξανακυλάει στην ύφεση η ελληνική οικονομία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρέναρε» η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας την επίπτωση που είχε στην οικονομική δραστηριότητα ο εκλογικός κύκλος και η αβεβαιότητα που προκλήθηκε τόσο λόγω των εκλογών, όσο και της μετέπειτα πορείας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στο πρώτο τρίμηνο του 2015 η οικονομία παρουσίασε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο περυσινό τρίμηνο κατέγραψε αύξηση 0,3%. Επί της ουσίας, η οικονομία στο πρώτο φετινό τρίμηνο παρέμεινε στάσιμη, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι ο αρχικός στόχος για ανάπτυξη 2,9% στο σύνολο του έτους είναι πλέον μη ρεαλιστικός.

Δεδομένων των εξελίξεων στο πρώτο τρίμηνο, αλλά και της έντασης της αβεβαιότητας στο δεύτερο τρίμηνο, οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για το ΑΕΠ του 2015 δείχνουν στην καλύτερη περίπτωση ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 1%. Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές έχουν πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 0,5%, ενώ υπάρχουν και σενάρια στους κόλπους των δανειστών που δείχνουν ύφεση για το σύνολο του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία δεν ξεκίνησε θετικά το 2015. Τα στοιχεία με την εποχική και ημερολογιακή διόρθωση δείχνουν για το πρώτο τρίμηνο του έτους:

1. Υφεση 0,2% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Ηδη η μείωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση είχε ξεκινήσει από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έναντι του τρίτου τριμήνου, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία των τριών πρώτων τριμήνων του 2014. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η υποχώρηση κατά 0,2% είναι μικρότερη σε σχέση με τη μείωση που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2014 έναντι του τετάρτου τριμήνου του 2013, η οποία είχε διαμορφωθεί στο 1,7%.

2. Οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014. Επί της ουσίας, η οικονομία «φρέναρε», καθώς στα προηγούμενα τρίμηνα είχε καταγραφεί μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 η ετήσια άνοδος του ΑΕΠ ήταν 1,3%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στο 1,5%. Στο 0,3% ήταν η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Πάντως, η Eurobank σε σχόλιό της για τα στοιχεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αναφέρει ότι κινήθηκαν καλύτερα από ό,τι προέβλεπε. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ είναι οι πρώτες της εκτιμήσεις και βασίζονται στα στοιχεία από το σκέλος της παραγωγής. Οι προσωρινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ που θα αποτυπώνουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να ανακοινωθούν στις 29 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή