Μέτρα ύψους 3 δισ. ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα

Μέτρα ύψους 3 δισ. ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πιο δύσκολο και επισφαλές σημείο τους βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπ. Κερέ, δήλωσε ότι η εξεύρεση της απαραίτητης ισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών «παίρνει χρόνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές επιμένουν στις «κόκκινες γραμμές» τους, με τα… αγκάθια να είναι η εξεύρεση νέων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ, αλλά και οι αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό. «Η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο της, στο πιο επισφαλές σημείο της» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλοι μαζί να κλείσει. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να λύσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα (σ.σ.: απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους εφοριακούς στο υπουργείο Οικονομικών), αλλά να κρατήσουμε σε μια ισορροπία και αυτά τα οποία έχουν ήδη λυθεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Κερέ, μιλώντας σε βουλευτές της Γαλλίας, υποστήριξε ότι «πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ δύο δημοκρατικά νόμιμων πραγμάτων: την έκβαση των ελληνικών εκλογών και των κανόνων της Ευρωζώνης». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εξίσωση «είναι αρκετά δύσκολη με τη νέα κυβέρνηση, που έχει ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα. Αρα, αυτό παίρνει χρόνο». Ξεκαθάρισε, δε, ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά μπορεί μόνο να βοηθήσει τις τράπεζές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία τριβής μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι:

1. Το δημοσιονομικό κενό του 2015. Ακόμα κι αν συμφωνηθεί ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος υποχωρήσει στα επίπεδα του 1%-1,2% του ΑΕΠ, οι δανειστές εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα, ύψους 3 δισ. ευρώ, για να επιτευχθεί ο στόχος. Και αυτό, γιατί οι ίδιοι εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς νέα μέτρα, τελικά ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5%-0,75% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χθες ότι οι δανειστές ζητούν οι μισθοί των εφοριακών άνω των 700 ευρώ να περικοπούν και να «εξομαλυνθούν» στα επίπεδα των 700 ευρώ. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το θέμα που ετέθη στις διαπραγματεύσεις ήταν η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση το αρνήθηκε και οι δανειστές δεν άσκησαν περαιτέρω πίεση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

2. Εργασιακά. Η κυβέρνηση επιμένει στις αλλαγές για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ οι δανειστές προβάλλουν το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Υπό διαπραγμάτευση είναι και το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

3. Ασφαλιστικό. Οι δανειστές πιέζουν για αλλαγές που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι ενοποιήσεις ταμείων έχουν συμφωνηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά οι δανειστές επιμένουν για τη μη κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και τη μη καταβολή της 13ης σύνταξης. Πάντως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλη, «η λύση για το ασφαλιστικό δεν είναι να μειώνουμε συνεχώς, όπως επέβαλαν οι μνημονιακές πολιτικές, τις δαπάνες για το ασφαλιστικό, οδηγώντας σε οικονομική εξαθλίωση τους συνταξιούχους, αλλά το πώς θα αυξήσουμε το ΑΕΠ και την απασχόληση, κι αυτό απαιτεί να μπει τέλος στη λιτότητα και να προωθηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή