Ανησυχία ΕΚΤ για τις επιθέσεις κατά Στουρνάρα

Ανησυχία ΕΚΤ για τις επιθέσεις κατά Στουρνάρα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρενέβη χθες στη δημόσια συζήτηση για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ενώ συνεχίζονται τα πυρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κεντρικού τραπεζίτη. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ εμφανίζεται να «ανησυχεί» για τις πιέσεις και την κριτική που ασκούνται προς τον κ. Στουρνάρα. Επισήμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο για το θέμα, πέραν του ότι για την ίδια προέχει η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Ωστόσο, πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της ΕΚΤ, ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν τοποθετήσεις που επί της ουσίας παρεμβαίνουν στην ανεξαρτησία της ΤτΕ και εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις, παρέχοντας επί της ουσίας στήριξη στο πρόσωπο του διοικητή της ΤτΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε γραπτή δήλωσή του, επισημαίνει ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να κατηγορηθεί γιατί δεν ενημέρωσε τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τα τεράστια βάρη τα οποία σωρεύει στους ώμους των Ελλήνων φορολογουμένων η ατέρμονη παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας και όχι για το αντίθετο, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση». Κάνοντας, μάλιστα, μια συνολικότερη αναδρομή, προσέθεσε: «Επί πολλά χρόνια, όταν η Ελλάς αφρόνως εβάδιζε προς τον υπερδανεισμό και τη χρεοκοπία, κατηγορούσα τους εκάστοτε διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος, διότι αυτοί τουλάχιστον δεν ενημέρωναν, όπως είχαν θεσμικό χρέος, τον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο για τους κινδύνους εις τους οποίους η χώρα εξετίθετο. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί με τον Γιάννη Στουρνάρα».

Η επίθεση της κυβέρνησης κατά του κ. Γιάννη Στουρνάρα μεταφέρθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος χαρακτήρισε σκάνδαλο τον χειρισμό του ζητήματος της ΑΤΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι «θα αποδοθούν ευθύνες στο έγκλημα της Αγροτικής Τράπεζας», στο οποίο, όπως ανέφερε, διαδραμάτισε ρόλο και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών.

Το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση, καθοδηγώντας συνεχείς δημοσιογραφικές και πολιτικές επιθέσεις κατά του διοικητή της ΤτΕ προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στη χώρα και τον εαυτό της, ενώ επισημαίνει ότι «η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι βασικός κανόνας διακυβέρνησης της Ευρωζώνης».

«Θα είχα παραιτηθεί»

Για το ζήτημα που έχει ανοίξει σχετικά με τον κεντρικό τραπεζίτη ρωτήθηκε χθες (ρ/σ ΒΗΜΑ) ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Μπαλάφας, ο οποίος απάντησε ότι αν βρισκόταν στη θέση του κ. Στουρνάρα, ο ίδιος θα είχε παραιτηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή