Προσφορές για ΟΛΠ έως τον Σεπτέμβριο ζητεί από τους ενδιαφερομένους το ΤΑΙΠΕΔ

Προσφορές για ΟΛΠ έως τον Σεπτέμβριο ζητεί από τους ενδιαφερομένους το ΤΑΙΠΕΔ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολές, με τις οποίες ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό αξιοποίησης του ΟΛΠ για την επανεκκίνησή του, απέστειλε χθες Τετάρτη το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές που εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία και τις οποίες διασταύρωσε η «Κ».

Οι επενδυτές ενημερώνονται διά της αλληλογραφίας αυτής για τροποποιήσεις στους όρους του διαγωνισμού και για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που ξεκινά. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών προσδιορίζεται για τον Σεπτέμβριο και στόχος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να είναι η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών και ανάδειξης προτιμητέου επενδυτή να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του ίδιου μήνα. Σκοπός του Ταμείου είναι η συναλλαγή να κλείσει στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι σχετικές επιστολές, με βάση πάντα τις ίδιες πηγές, απεστάλησαν στην Cosco Pacific, τη θυγατρική της Maersk, APM Terminals, και την International Container Terminal Services. Πρόκειται για τους τρεις εκ των πέντε υποψηφίων που προκρίθηκαν στη β΄ φάση του διαγωνισμού, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις διαβουλεύσεις καθ’ όλο το διάστημα, σε αντίθεση με τις Ports America και Utilico που πρακτικά απείχαν από τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 67% της παραχωρησιούχου λειτουργού του λιμένα Πειραιώς, ΟΛΠ Α.Ε., θα προχωρήσει αρχικά με τη διάθεση ποσοστού της τάξεως του 51%. Σε δεύτερο στάδιο και σε ορίζοντα πενταετίας θα καταστεί δυνατό για τον επενδυτή που θα αποδειχθεί προτιμητέος να αποκτήσει και το υπόλοιπο 16% με τρόπο που δεν προσδιορίζεται, όμως, επακριβώς στις εν λόγω επιστολές. Η δυνατότητα αυτή αναμένεται πάντως να συνδεθεί άμεσα με την ολοκλήρωση των επενδύσεων που θα συμφωνηθούν και θα δεσμευτεί να πραγματοποιήσει ο επενδυτής.

Από τώρα και έως τον Σεπτέμβριο το Ταμείο θα διαβουλευτεί με τους υποψήφιους επενδυτές τόσο τη νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο (master concession), στην οποία θα συμπεριληφθούν όλες οι επενδύσεις που θα συμφωνηθούν πέραν του τιμήματος και του ετήσιου μισθώματος, όσο και τη συμφωνία μετόχων (shareholders agreement) στην οποία θα διασφαλίζονται επίσης τα συμφέροντα του Δημοσίου όπως και θέματα σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης.

Υπογραμμίζεται πως ο ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένα Πειραιώς μέχρι το 2052 με σύμβαση παραχώρησης μεταξύ της εισηγμένης και του ελληνικού Δημοσίου, και η αποκρατικοποίηση αφορά τη μεταβίβαση της παραχώρησης και όχι των υποδομών, που παραμένουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Στην επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης αναμένεται να προσδιοριστούν, μεταξύ άλλων, τόσο το ετήσιο αντάλλαγμα που καταβάλλει η ΟΛΠ Α.Ε. στο ελληνικό Δημόσιο (σήμερα είναι στο 2% του κύκλου εργασιών) όσο και όροι που θα εξασφαλίσουν τις βέλτιστες πρακτικές της αγοράς, τις ευαίσθητες κοινωνικά υπηρεσίες, τα τιμολόγια ακτοπλοΐας, το ελάχιστο απαιτούμενο ύψος επενδύσεων και πολλά ακόμη κρίσιμα ζητήματα για την όλη λειτουργία του λιμανιού και την ανάδειξη της γεωοικονομικής του σημασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή