Παγώνουν τα σχέδια για «κακή» τράπεζα

Παγώνουν τα σχέδια για «κακή» τράπεζα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον επόμενο χρόνο αναβάλλεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης για τα «κόκκινα δάνεια» μετά τις αντιρρήσεις που φέρεται να εξέφρασαν οι δανειστές. Ετσι, σε αυτή τη φάση θα προκριθεί η νομοθέτηση των βημάτων εκείνων που χαρακτηρίζονται «περιφερειακά» για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μάλιστα, στα ζητήματα αυτά υπήρχε τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, σύγκλιση με τους δανειστές.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, μερικές τροποποιήσεις στον νόμο Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και μερικές τροποποιήσεις στον νόμο Κατσέλη. Οι αλλαγές που προωθούνται στον νόμο Κατσέλη θα αφορούν καθαρά διαδικαστικά ζητήματα, προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων από τα ειρηνοδικεία και να αποφεύγεται η κατάχρηση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου. Ως «περιφερειακό» ζήτημα χαρακτηρίζεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, θέμα για το οποίο έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση η αυστηροποίηση των κριτηρίων. Το εάν και πότε θα νομοθετηθούν τα παραπάνω θα εξαρτηθεί, όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, από την εξέλιξη της συνολικής διαπραγμάτευσης. Προσθέτουν, δε, ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να προχωρήσει στην κατάθεση πολυνομοσχεδίου με κάποια από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, δεν αποκλείεται σε αυτό να περιληφθούν και κάποια από τις προαναφερθείσες αλλαγές που αφορούν την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Σήμερα, πάντως, αναμένεται να υπογραφεί στην Τιφλίδα η συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με την οποία θα αποδίδεται στην Ελλάδα το καθεστώς αποδέκτριας χώρας. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα εκτός από μέτοχος θα είναι πλέον και δανειολήπτρια. Ηδη από χθες βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Γεωργίας ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Με τη συμφωνία υπολογίζεται ότι η EBRD θα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα με το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, περίπου, ετησίως. Η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, ενώ η εισροή των χρημάτων θα ξεκινήσει αφού πρώτα η EBRD αποκτήσει και φυσική παρουσία στην Ελλάδα μέσω της ίδρυσης γραφείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή