Τόμσεν: Πρώτα αξιολόγηση, μετά χρήματα

Τόμσεν: Πρώτα αξιολόγηση, μετά χρήματα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η αργή πορεία των διαπραγματεύσεων κυριάρχησε στην ενημερωτική συνεδρίαση για την Ελλάδα που συγκάλεσε την Τετάρτη η διευθύντρια του ΔNT Κριστίν Λαγκάρντ. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν εστίασαν στο πρόβλημα της ρευστότητας αλλά και στην απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Ο κ. Τόμσεν, αν και σημείωσε ότι έχει γίνει πρόοδος ως προς τη διαδικασία, τόνισε ότι η παρούσα δομή του Brussels Group «κολλάει» στον ιδιότυπο αποκλεισμό των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις, κάτι που δυσκολεύει την επικοινωνία. Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων αγκάθια παραμένουν, όπως είπε, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, όπου είτε δεν έχει σημειωθεί πρόοδος είτε παρατηρούνται πισωγυρίσματα. Αντίθετα, προς συμφωνία φαίνεται να οδεύουν τα θέματα του ΦΠΑ, της φορολογικής διοίκησης και του πτωχευτικού δικαίου ― αν και ο κ. Τόμσεν παραπονέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την απουσία συγκεκριμένων αριθμητικών στόχων. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν και τόνισε ότι το Ταμείο είναι ευέλικτο να δεχθεί έναν στόχο πλεονάσματος χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ, πρόσθεσε ότι αντίστοιχα θα πρέπει να προσαρμοσθούν –και να καλυφθούν– τα νούμερα για το χρηματοδοτικό κενό. Στις ερωτήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους απάντησε ότι δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα.

Σχετικά με τη ρευστότητα, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι μέσα στο καλοκαίρι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 11 δισ. ευρώ, κάτι που χαρακτήρισε «μείζον πρόβλημα». Κατέστησε σαφές ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει χρήματα αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, εκτίμησε ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να χορηγήσουν ρευστότητα έναντι κάποιων μέτρων, για να ξεπερασθούν οι δυσκολίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή