Δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων δικαιωμάτων

Δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων δικαιωμάτων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για μια δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων δικαιωμάτων σε όλη τη Μεσόγειο, αρχής γενομένης από το Αιγαίο και τη νοτιοανατολική πλευρά της, υπέβαλε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης (φωτ). Η πρόταση προβλέπει να υπογραφεί ένα συμβόλαιο των κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο, το οποίο θα προβλέπει την απόλυτη τήρηση και πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. «Ενα τέτοιο συμβόλαιο θα στιγμάτιζε κατοχές και αυθαίρετες θαλάσσιες διεκδικήσεις και θα απομόνωνε τα υπόλογα κράτη», ανέφερε ο υπουργός. Περιέλαβε δε στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, την Τουρκία στην Κύπρο και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ στη Γάζα και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ταμείου για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ρωσίας K.Σιμόνοφ εξέφρασε τη βούληση της Ρωσίας να αξιοποιήσει την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο κ. Σιμόνοφ παρατήρησε ότι η Ελλάδα σήμερα έχει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα σε σχέση με το παρελθόν, σε αντίθεση, όπως είπε, με την Ουκρανία από την οποία διέρχεται σήμερα το ρωσικό αέριο προς την Κεντρική Ευρώπη. Ανέφερε ότι το μερίδιο της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου είναι σταθερό τα τελευταία χρόνια, παρά την ευρωπαϊκή πολιτική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, ενώ σχολιάζοντας την έρευνα της Ε.Ε. για την Gazprom για θέματα ανταγωνισμού, ανέφερε ότι η έρευνα για τις τιμές πρέπει να λάβει υπόψη και τους φόρους που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στο αέριο. Στην Ελλάδα, όπως είπε, οι φόροι είναι 160 ευρώ ανά 1.000 κυβικά αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή