Πακέτο προτάσεων από τον ΣΕΒ για «επόμενη ημέρα»

Πακέτο προτάσεων από τον ΣΕΒ για «επόμενη ημέρα»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλείστε τη συμφωνία και εμείς είμαστε εδώ να επενδύσουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπούμε δυναμικά σε μια περίοδο ανάπτυξης». Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλει ο επιχειρηματικός κόσμος από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ αύριο διά του προέδρου του Συνδέσμου, Θεόδωρου Φέσσα.

«Αντί να περιγράφουμε προβλήματα, ας υλοποιούμε λύσεις», είχε πει απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου ο κ. Φέσσας, όταν για πρώτη φορά στην αντίστοιχη γενική συνέλευση πέρυσι ανέλαβε το «τιμόνι» του ΣΕΒ. Τα λόγια έγιναν πράξη και η διοίκηση του ΣΕΒ, τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας έχει εγκλωβισθεί σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, βυθίζοντας την οικονομία στην ύφεση, επιχειρεί το άλμα καταθέτοντας ένα στοχευμένο εθνικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη.

Ο κ. Φέσσας θα παρουσιάσει αύριο και θα παραδώσει στην κυβέρνηση 82 προτάσεις πολιτικής, για να κάνει πράξη τον έντιμο συμβιβασμό και να προχωρήσει σε μια συμφωνία με αναπτυξιακό χαρακτήρα, επισημαίνοντας ότι «η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας αποτελεί το μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο στην οικονομία». Φιλοδοξία του ΣΕΒ είναι να αποτελέσουν οι παρεμβάσεις αυτές σε όλο το φάσμα της οικονομίας τη βάση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου για την «επόμενη ημέρα» που αποτελεί για τον επιχειρηματικό κόσμο το μεγαλύτερο διακύβευμα. Ο ΣΕΒ φαίνεται να ανησυχεί για την επικράτηση λογικών προηγούμενων δεκαετιών και αντιμεταρρυθμιστικών τάσεων και τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα στην απομόνωση, γι’ αυτό και θεωρεί την «παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αδιαπραγμάτευτο εθνικό κοινωνικό συμβόλαιο». Εκτιμά ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ελλάδα του 2010 ή του 2012. Η σημερινή αφετηρία είναι καλύτερη και πάνω σε αυτή μπορούμε με συνεργασία να χτίσουμε μια αναπτυξιακή προσπάθεια, είναι η άποψη που θα διατυπώσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας στην ομιλία του αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο, της κοινής προσπάθειας για την ανάπτυξη, ο ΣΕΒ καταθέτει το δικό του όραμα για την οικονομία, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, «αντανακλά και εκφράζει την παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα που αναζητά ανάπτυξη, αξιοκρατία, δημιουργία, προκοπή».

Οι προτάσεις του ΣΕΒ είναι στοχευμένες σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως η φορολογία, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η βιομηχανική πολιτική, η απασχόληση κ.λπ.

Το μήνυμα της συνεργασίας για την ανάπτυξη απευθύνεται από τον ΣΕΒ σε όλες τις ηγεσίες του τόπου. Είναι θέμα ευθύνης, οι ηγεσίες του τόπου να συνεργαστούμε και να τραβήξουμε τη χώρα μπροστά, γιατί πρώτοι εμείς ευθυνόμαστε για τα σημερινά προβλήματα, θα πει ο κ. Φέσσας και θα επιμείνει στην αδιαπραγμάτευτη θέση για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική θα αποτελέσει θέμα ενός δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. Η πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια των εντατικών σχέσεων με την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα που έχει καλλιεργήσει ο ΣΕΒ τον τελευταίο χρόνο, αναδεικνύοντας μέσα από αυτές την έμφαση που δίνει στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ο τίτλος της συζήτησης που θα διεξαχθεί στο πρωινό μέρος της γενικής συνέλευσης με τον συντονισμό του διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξη Παπαχελά, είναι «A Growth Strategy for Europe». Θα συμμετάσχουν, ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών, Ulrich Grillo, ο αντιπρόεδρος του Ισπανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, Jose Vicente Gonzalez, ο γενικός διευθυντής της BUSINESSEUROPE, Markus Beyrer και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας. Στο τρίτο μέρος της πρωινής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ θα μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, ενώ την παραδοσιακή απογευματινή εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Χαιρετισμό πρόκειται να απευθύνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ομιλητές θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η πρόεδρος της BUSINESSEUROPE, Emma Marcegaglia και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή