Αποψη: Το Μητροπολιτικό Πάρκο

Αποψη: Το Μητροπολιτικό Πάρκο

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ο Πεδίον του Αρεως βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου επέλεξε να δώσει μια συνέντευξη από το πάρκο αυτό για συμβολικούς λόγους όπως δήλωσε η ίδια. «Επιδίωξα η συνάντηση να γίνει στο Πεδίον του Αρεως, ακριβώς επειδή πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος χώρος και η ιστορία της εγκατάλειψής του παρουσιάζουν αντιστοιχίες με την ευρύτερη εικόνα της Ελλάδας τα χρόνια της κρίσης». Από τότε ξεκίνησε μια νέα αντιπαράθεση σχετικά με το Πάρκο, η οποία κορυφώθηκε με την επώνυμη καταγγελία-διαμαρτυρία από τη κ. Μιμή Ντενίση προς την περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου, σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση του πάρκου. Το Πάρκο, όπως περιγράφεται στα διάφορα ρεπορτάζ, είναι πράγματι σε άθλια κατάσταση. Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες, αξίζει να δούμε μερικά στοιχεία σχετικά με το Πάρκο.

Αντιγράφω από τη wikipedia ορισμένα αποσπάσματα: «Το άλσος του Πεδίου του Αρεως σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι Ηρωες της Επανάστασης του 1821, γι’ αυτό και είναι διακοσμημένο με τις μαρμάρινες προτομές των 21 ηρώων κατά μήκος της λεγόμενης οδού Αγωνιστών του ’21. Το άλσος αυτό έχει έκταση 277 στρεμμάτων (27,7 εκταρίων) μαζί με τον λόφο Φινόπουλου… Ετσι οι εργασίες δενδροφύτευσης και ανάπλασης άρχισαν πραγματικά το 1935 και συνεχίσθηκαν επί κυβερνήσεως Ι. Μεταξά μέχρι το 1940, όταν και κηρύχθηκε ο Β΄ Π.Π. Στην πενταετία εκείνη φυτεύτηκαν περίπου 46.000 δένδρα και θάμνοι. Κατά το σχέδιο, ακολουθήθηκε η δενδροφύτευση φυλλοβόλων δένδρων προκειμένου το καλοκαίρι να προσφέρουν πλούσια σκιά, τον δε χειμώνα να μην εμποδίζονται οι ακτίνες του ήλιου. Στη κεντρική πλατεία του άλσους τοποθετήθηκε σιντριβάνι και γύρω φυτεύτηκαν ανάλογα μεσογειακά φυτά, έτσι ώστε να παρουσιάζουν δένδρα, θάμνοι και λουλούδια τους ωραιότερους και φυσικότερους συνδυασμούς χρωμάτων κατά τις διάφορες εποχές.

Μετά την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944, εξασφαλίσθηκε η άρδευση του άλσους. Από τον Απρίλιο του 2008 άρχισαν εργασίες για ριζική ανάπλαση του πάρκου, παρά τη δυσπιστία και τις αντιδράσεις των κατοίκων. Το έργο της ανάπλασης, υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, παραδόθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2010. Το έργο της ανάπλασης καλύπτει συνολικά 250 στρέμματα του πάρκου και στοίχισε 9.663.990 ευρώ με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ και από εθνικούς πόρους. Φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης. Ξηλώθηκαν 22.650 τ.μ. ασφάλτου στις παλιές διαδρομές και στη θέση τους μπήκε χώμα, ενώ τοποθετήθηκαν παράλληλα 8.800 τ.μ. μαρμαροκυβόλιθοι και 3.800 τ.μ. γρανιτοκυβόλιθοι. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου που υλοποιήθηκε αφορά σε βασικά έργα υποδομής, όπως τα χιλιόμετρα υπόγειων δικτύων άρδευσης, αποχέτευσης, συλλογής ομβρίων υδάτων και ηλεκτροδότησης. Παράλληλα ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε ο φωτισμός του χώρου… Δυστυχώς, η κατάσταση στο πάρκο μετά την ακριβή ανάπλαση επιδεινώθηκε σοβαρά, καθώς σταδιακά μετακόμισαν σε αυτό τα στέκια εξαρτημένων ατόμων που βρίσκονταν παλαιότερα στην Ομόνοια και την οδό Τοσίτσα».

Μόνο για λόγους πληρότητας αξίζει να σημειωθεί ότι τα λεφτά για την ανάπλαση ήλθαν και αυτά από το ΕΣΠΑ και την καταραμένη Ευρώπη. Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί αντιγράφω και πάλι από ένα ρεπορτάζ του Δημήτρη Κυριαζή από το Lifo: «Τέσσερα μόλις χρόνια μετά την περιβόητη ανάπλαση του πάρκου –που στοίχισε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 9,5 εκατ. ευρώ–, τα 277 στρέμματά του απέχουν πολύ από τον επίγειο παράδεισο με τα σιντριβάνια και τα ρυάκια που μας υποσχέθηκαν. Αντιθέτως, σύμφωνα με πλείστα ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το «πάρκο», όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής, φέρνει περισσότερο σε κόλαση: πλήθος τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων μπαίνουν εκεί τις βραδινές ώρες, όπου προμηθεύονται και κάνουν χρήση διαφόρων ουσιών, με τη σίσα – ένα φρικιαστικό ναρκωτικό που αποτελείται από μεθαμφεταμίνη αναμεμειγμένη με υγρό μπαταρίας να θερίζει. Αστεγοι βρίσκουν καταφύγιο στις πυκνές φυλλωσιές του, ανάμεσα στα 1.200 δέντρα και τα 50.000 ανθόφυτα. Ανήλικοι μετανάστες εκδίδονται για εξευτελιστικά ποσά της τάξεως των 2-5 ευρώ, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι την πιάτσα της ανήλικης πορνείας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και τουρίστες, οι οποίοι φαίνεται πως ανακάλυψαν μια μικρή “Ταϊλάνδη” στο κέντρο μιας δυτικής, ας πούμε, πρωτεύουσας».

Βλέπουμε, λοιπόν, πώς κατάντησε ένα πάρκο στο κέντρο της Αθήνας για το οποίο ξοδέψαμε πρόσφατα κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το μέγεθός του είναι μόνο 277 στρέμματα. Θέλω να τονίσω αυτή τη λεπτομέρεια σχετικά με την έκταση του πάρκου, διότι υπάρχει μια μερίδα συμπολιτών μας που θέλει σώνει και καλά να κάνουμε Μητροπολιτικό Πάρκο τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ξέρετε πόση είναι η έκταση του Ελληνικού; Είναι 6.200 στρέμματα, δηλαδή χωράει 22,4 πάρκα σαν το Πεδίον του Αρεως! Αν αυτό δεν σας είναι αρκετό για να εκτιμήσετε το μέγεθός του, σκεφθείτε ότι είναι 3,3 φορές μεγαλύτερο από το Monaco (1.980 στρέμματα), 2,5 φορές μεγαλύτερο από το Hyde Park και τους Kensington Gardens (2.530 στρέμματα) του Λονδίνου που έχει πληθυσμό 14 εκατομμύρια κατοίκους και σχεδόν διπλάσιο από το Central Park (3.410 στρέμματα) της Νέας Υόρκης με πληθυσμό 19 εκατομμύρια κατοίκους. Για να έχουμε την πλήρη εικόνα, όλος ο πληθυσμός της Αττικής είναι μόλις 3,8 εκατομμύρια κάτοικοι.

Αυτή είναι η Ελλάδα! Δεν είναι λοιπόν ούτε τυχαίο ούτε συνωμοσία ότι η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Δεν έχουμε απολύτως καμία αίσθηση του κόστους που απαιτεί ένα έργο. Το δυστύχημα είναι ότι βρίσκονται πολλοί στη σημερινή κυβέρνηση που αρέσκονται στην ιδέα του Μητροπολιτικού Πάρκου χωρίς να λογαριάζουν απολύτως τίποτα.

Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω πόσο θα στοίχιζε η δημιουργία του πάρκου. Αν κρίνουμε από την αναμόρφωση του πάρκου στο Πεδίον του Αρεως είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Από πού θα βρεθούν, κανένας από τους υποστηρικτές της ιδέας δεν γνωρίζει. Ας πούμε ότι βρίσκεται κάποιος ευεργέτης και αποφασίζει να μας κάνει δώρο τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Πόσο θα στοιχίζει η ετήσια συντήρηση αυτού του φαραωνικού έργου και ποιος θα τα πληρώνει; Και πάλι δεν έχουμε απαντήσεις. Ενα όμως είναι βέβαιο. Σε ελάχιστα χρόνια θα έχει την τύχη του πάρκου στο Πεδίο του Αρεως.

Πλήρης απαξίωση, και στέκι πορνείας και ναρκωτικών γιατί θα είναι αδύνατη η αστυνόμευση μιας τόσο μεγάλης έκτασης.

Ετσι ήταν και το Central Park πριν από τη θητεία του Bloomberg, ο οποίος το αναβάθμισε και φρόντισε για την αστυνόμευσή του. Ναι, αλλά οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης είναι πολύ περισσότεροι και με πολύ μεγάλα εισοδήματα για να μπορούν να πληρώνουν τα δημοτικά τέλη που απαιτούνται για τη συντήρηση του πάρκου. Εδώ ποιος θα τα πληρώνει;

Υπάρχει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, η οποία μαζεύει υπογραφές, μέσω του Διαδικτύου, για τη στήριξη του σκοπού της. Μέχρι στιγμής έχει μαζέψει 217 υπογραφές και έχει βάλει στόχο τις 1.000 υπογραφές. Τους προτείνω, ο κάθε ένας που υπογράφει να δεσμεύεται ότι θα καταβάλει τα χρήματα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και επίσης ότι θα είναι διατεθειμένος να καταβάλλει ετησίως τη συμμετοχή του για τη συντήρηση και αστυνόμευση του Πάρκου. Μόνο τότε έχει αξία ο αγώνας τους. Αλλιώτικα με «τα λόγια χτίζονται ανώγεια» ή εναλλακτικά με τα χρήματα των «άλλων»! Ποιοι είναι, όμως, οι «άλλοι»; Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο ακόλουθο τρελό ανέκδοτο: Ενα αυτοκίνητο διασχίζει την αφρικανική έρημο, όταν ξαφνικά το σταματάει μια ένοπλη ομάδα της Μπόκο Χαράμ. Ρωτάει ο αρχηγός τον οδηγό: «Εσύ είσαι μαζί μας ή με τους άλλους;» Εντρομος ο οδηγός απαντάει: «Μαζί σας». Τότε ο αρχηγός του λέει «έχασες, εμείς είμαστε οι άλλοι» και τον πυροβολεί στο κεφάλι. Τέτοια τρέλα μας έχει βαρέσει και εμάς, ώστε ενώ πληρώνουμε εμείς, νομίζουμε ότι πληρώνουν οι «άλλοι»!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή