Τι αλλάζει στον πειθαρχικό κώδικα του Δημοσίου

Τι αλλάζει στον πειθαρχικό κώδικα του Δημοσίου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολότερο καθίσταται εφεξής για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους να τεθούν οριστικά εκτός Δημοσίου, καθώς βάσει του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επέρχονται στον πειθαρχικό κώδικα σαρωτικές, προς το ευνοϊκότερον για τους παρανομούντες δημοσίους υπαλλήλους, αλλαγές.

Βάσει εγκυκλίου που ακολούθησε την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, ορίζονται οι εφεξής προϋποθέσεις για την υπαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων σε αυτοδίκαιη αργία και σε οριστική παύση. Στόχος των νέων διατάξεων είναι, βάσει της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης, να αποκατασταθεί το τεκμήριο της αθωότητας στην πειθαρχική διαδικασία. Επί του πρακτέου πάντως, καθίσταται δυσκολότερο επίορκος υπάλληλος να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία ή να απολυθεί από το Δημόσιο.

Εφεξής σε αυτοδίκαιη αργία τίθενται οι εξής περιπτώσεις:

• Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολείο και έχει ασκηθεί σε βάρος τους δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

• Υπάλληλος ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος βάσει εντάλματος ή δικαστικής απόφασης, ακόμη και αν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση,

• Υπάλληλος στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης.

Οπως διευκρινίζεται, ο υπάλληλος επανέρχεται άμεσα στα καθήκοντά του εφόσον αθωωθεί.

Αντίστοιχα για την ποινή της δυνητικής αργίας θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Η ποινή αυτή θα επιβάλλεται εφεξής σε υπαλλήλους εφόσον:

• Εχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία. Ειδικά, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ο υπάλληλος μπορεί να τίθεται σε αργία με την παραπομπή του στο ακροατήριο,

• Εχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα το οποίο μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης ή

• Εφόσον υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για έκνομη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή αρμόδιου επιθεωρητή.

Οριστική παύση

Εξαιρετικά συρρικνωμένο είναι πλέον και το πλαίσιο που διέπει την επιβολή της οριστικής παύσης, καθώς επί της ουσίας επιβάλλεται σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» όπως π.χ. παράβαση του Συντάγματος, αδικαιολόγητη επί μακρόν απουσία από την υπηρεσία, ποινική κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, παράνομος προσπορισμός περιουσιακού οφέλους από τον υπάλληλο στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή