Εβδομάδα αποφάσεων με ασφυκτικά περιθώρια

Εβδομάδα αποφάσεων με ασφυκτικά περιθώρια

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Ευρωζώνη να ετοιμάζει το εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους να είναι στο κόκκινο και τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον ασφυκτικά, η κυβέρνηση επιδιώκει μία πολιτική λύση στα ανοικτά θέματα, καθώς σε τεχνικό επίπεδο δεν υπήρξε καμία πρόοδος τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ είχε συμφωνηθεί η Αθήνα να στείλει τις προτάσεις της την Παρασκευή και το Σάββατο και να υπάρξει επικοινωνία με τους δανειστές, αυτό δεν συνέβη. Όπως αναφέρουν, όμως, αρμόδια στελέχη υπήρξαν επαφές σε υψηλότερο επίπεδο, με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Σήμερα, ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Brussels Group, αλλά όχι με φυσική παρουσία. Αν τελικά αποφασιστεί να υπάρξει επικοινωνία των δύο πλευρών αυτή θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Είναι σαφές ότι οι διαφορές που υπάρχουν στα θέματα των νέων μέτρων, των εργασιακών αλλαγών και του ασφαλιστικού, δεν μπορούν να γεφυρωθούν σε τεχνικό επίπεδο και η κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει έστω και μέρος των «κόκκινων γραμμών» της προσπαθεί να βρει μία λύση σε πολιτικό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωζώνη προετοιμάζει το σχέδιο για την απεμπλοκή της κατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία πρόταση προς την κυβέρνηση που θα περιγράφει το τι πρέπει να κάνει, ώστε να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση της χώρας. Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι εάν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών στα δημοσιονομικά μεγέθη και τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τότε θα χαλαρώσουν οι όροι χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Επί της ουσίας, η πρώτη κίνηση χαλάρωσης θα είναι η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες. Εφόσον διαπιστωθεί ικανοποιητική πρόοδος και αξιόπιστη προοπτική συμφωνίας, τότε εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων και κατ’ επέκταση θα αποκτήσει επαρκή ρευστότητα η χώρα ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της προς εσωτερικό και εξωτερικό έως ότου κλείσει η συμφωνία και για την μετά τον Ιούνιο εποχή.

Με τα σημερινά δεδομένα, η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου. Επίσης, η καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα μπορεί να γίνουν, αλλά θα πρέπει να συμβάλουν με τα διαθέσιμά τους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δήμοι (αθροιστικά υπολογίζεται ότι διαθέτουν 2-2,5 δις ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή