Στο 35% εκτινάχθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια το πρώτο τρίμηνο

Στο 35% εκτινάχθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια το πρώτο τρίμηνο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επιδείνωση των δανείων σε καθυστέρηση καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2015, με τα «κόκκινα» δάνεια να παίρνουν και πάλι την ανιούσα ύστερα από μεγάλο διάστημα φθίνουσας πορείας.

Η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών, η δυστοκία στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – εταίρων, αλλά και η καλλιέργεια προσδοκιών για ευνοϊκές ρυθμίσεις στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων οδηγούν σε έξαρση των καθυστερήσεων. Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν περίπου κατά 60 – 70 μονάδες βάσης και προσέγγισαν το 35% έναντι 34,4% στο τέλος Δεκεμβρίου (εκτιμήσεις) και 34,2% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 (σύμφωνα με την ΤτΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ τριμήνου, που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Eurobank, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκαν σε 391 εκατ., από 239 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή κατά 64%. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλες τις τράπεζες, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεδομένης της αβεβαιότητας και της αναζωπύρωσης των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Σημειώνουν ότι η αύξηση των «κόκκινων» δανείων προέρχεται κυρίως από ιδιώτες και την αποδίδουν και στις προσδοκίες για ευνοϊκές ρυθμίσεις, στο πρότυπο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των προέδρων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, οι τράπεζες σημείωσαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και να τερματιστεί η καλλιέργεια ανεδαφικών προσδοκιών που ενθαρρύνουν τη μη αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων. Σημειώνεται ότι πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ και αν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο τότε αναπόδραστα οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η έξαρση στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων στο πρώτο τρίμηνο ήρθε έπειτα από περίπου ένα χρόνο σταθερής μείωσής τους από τρίμηνο σε τρίμηνο. Η αβεβαιότητα και η επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία μεταθέτει και τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες περίμεναν ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έφτανε στο ζενίθ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και εν συνεχεία από το φθινόπωρο αναμενόταν να αρχίσει η αποκλιμάκωση του δείκτη. Πλέον η πορεία αυτή έχει μετατεθεί για τουλάχιστον 6 μήνες και αναμένεται -εφόσον υπάρξει συμφωνία και η κατάσταση στην οικονομία ομαλοποιηθεί- τα «κόκκινα» δάνεια να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το τέλος του έτους και εν συνεχεία στις αρχές του 2016 να αρχίσει η σταδιακή μείωση του σχετικού δείκτη.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2008, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφωνόταν στο 5%. Στο τέλος του 2010 είχε ξεπεράσει το 10%, ενώ τον Ιούνιο του 2012 ξεπέρασε το 20%. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο δείκτη είχε ανέλθει στα 31,20%, ενώ σήμερα προσεγγίζει το 35%. Στην καταναλωτική πίστη οι καθυστερήσεις ξεπερνούν το 50%, στα επιχειρηματικά δάνεια το 35% και στη στεγαστική πίστη το 29%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή