Πρόσκληση εθνικής συνεννόησης για την επόμενη ημέρα απευθύνει ο ΣΕΒ

Πρόσκληση εθνικής συνεννόησης για την επόμενη ημέρα απευθύνει ο ΣΕΒ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέξοδο μέσα από ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον εντός της Ευρωζώνης βλέπει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και απευθύνει κάλεσμα εθνικής συνεννόησης για την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε χθες από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και άλλων κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των κομμάτων.

«Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, όταν η οικονομία στραγγαλίζεται» είπε ο κ. Φέσσας, περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και τόνισε ότι η Ελλάδα του 2015 μπορεί να διεκδικήσει μια συμφωνία με τους εταίρους, με κύρια έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη, χωρίς να χαθούν η δημοσιονομική πειθαρχία και η κοινωνική συνοχή. «Χρειάζεται άμεσα μια τέτοια συμφωνία. Ολοι μας θα τη στηρίξουμε» τόνισε και συμπλήρωσε «διαπραγμάτευση και η συμφωνία, είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη». Ο κ. Φέσσας με έμφαση τόνισε ότι «δεν μας φταίει η Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι «πληρώνουμε ένα διαχρονικό ελληνικό πρόβλημα», καθώς επίσης και ότι «δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά ούτε και τη λύση». Ασκησε κριτική στη «θεραπεία που δόθηκε για την αντιμετώπιση των βασικών παθογενειών της οικονομίας μας, όπως τα διπλά ελλείμματα», σημειώνοντας «προέταξε τις οριζόντιες περικοπές και τη λιτότητα, αντί να επικεντρωθεί σε ριζικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και της αγοράς».

Προτάσσοντας το τρίπτυχο «εμπιστοσύνη, συνεννόηση, συνεργασία» ως αναγκαία προϋπόθεση για «την ολική επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη και την ευημερία» ο κ. Φέσσας παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΕΒ προς την πολιτεία για 11 κρίσιμους τομείς πολιτικής «ως πρώτο δείγμα -όπως είπε- μιας μικρής συμβολής του ΣΕΒ για συνεννόηση και συνεργασία». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τάχθηκε υπέρ ενός φορολογικού συστήματος που «δεν θα αντιστρατεύεται την οικονομική δραστηριότητα, σταθερό, αναπτυξιακό και δίκαιο», χωρίς έκτακτες φορολογικές εισφορές και ρυθμίσεις, με κριτήριο τη πραγματική φοροδοτική ικανότητα όλων και όχι μόνο εκείνων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φοροδιαφύγουν. Στα εργασιακά, τάχθηκε υπέρ αυξήσεων σε μισθούς που συνδέονται με την παραγωγικότητα, συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς τη συμμετοχή του κράτους, και συναινετική διαιτησία, εκφράζοντας στην ουσία τη διαφωνία του με το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Εμμεση κριτική άσκησε και στις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, επισημαίνοντας ότι «η παιδεία πρέπει να αγκαλιάζει την αριστεία, την καινοτομία, την αλλαγή» αλλά και να «παρέχεται από Δημόσια και Ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλων των βαθμίδων».

Η Ευρώπη παραμένει το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για τη χώρα μας, τόνισε ο κ. Φέσσας και σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία ζητάει ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο συμβιβασμό. «Βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα, η οικονομία θα πάρει μπρος» σημείωσε και έκανε λόγο για δεκάδες ώριμα επενδυτικά σχέδια από Ελληνες και ξένους, ύψους δισ. ευρώ που περιμένουν ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον εντός της Ευρωζώνης για να υλοποιηθούν. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μερικά από αυτά, όπως εργοστάσιο μεταλλουργίας για αμαξώματα αυτοκινήτων και αεροπλάνων και την υποθαλάσσια σύνδεση ηλεκτροδότησης νησιών.

Τη βεβαιότητά της για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την περαιτέρω εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, η πρόεδρος της Business Europe κ. Εμα Μαρσεγκάγκλια. Η ίδια, τόνισε ότι μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της είναι σήμερα εφικτή και προσκάλεσε την ελληνική πλευρά να στηρίξει το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι, όπως άλλωστε και όλη η Ευρώπη και να εκμεταλλευτεί τις θετικές αλλαγές που, ήδη, συμβαίνουν στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον με τη μείωση του κόστους των τιμών πετρελαίου, το αδύναμο ευρώ και την ποσοτική χαλάρωση» τόνισε η κ.Μαρσεγκάγκλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή