Τον Σεπτέμβριο αρχίζει ο διάλογος για το ασφαλιστικό

Τον Σεπτέμβριο αρχίζει ο διάλογος για το ασφαλιστικό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη διαλόγου για το ασφαλιστικό, καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, επανέλαβε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών.

Μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Γιώργου Ρωμανιά ότι η επίμαχη διάταξη για τις επικουρικές συντάξεις, στην προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν θα προβλέπει τελικά την κατάργηση της ρήτρας αλλά την αναβολή εφαρμογής της, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι εξαρχής οι εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου αφορούσαν την επ’ αόριστον αναστολή εφαρμογής της, για καθαρά τεχνικούς λόγους. Γεγονός βέβαια, που δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκε κατά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Οσο για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, ότι είτε ανασταλεί είτε καταργηθεί η ρήτρα οι μειώσεις στις συντάξεις είναι αναπόφευκτες, η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου για το ασφαλιστικό εντός του φθινοπώρου, με στόχο μια νέα, «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση». Αλλά και ο κ. Στρατούλης δήλωσε πως τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ευρύτατος εθνικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ θα είναι έτοιμη και η πρόταση της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται ο σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σ. Ρομπόλης, για το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα καλύπτει μέσω νέων πόρων τα ελλείμματα των ασφαλιστικών οργανισμών. Ηδη, διενεργούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου διαστήματος νέες αναλογιστικές μελέτες που θα αποτελέσουν τη βάση διαλόγου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, εκτός από την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, θα τεθούν και διοικητικές παρεμβάσεις, όπως οι ενοποιήσεις Ταμείων και διαδικασιών (π.χ. είσπραξη εισφορών – φόρων).

Αισιοδοξία

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία με όρους αξιοπρέπειας», καθώς αν αυτό δεν γίνει, σημαίνει ότι θα έχουν επικρατήσει οι πιο ακραίες φωνές που νοιάζονται μόνο «για το πώς δεν θα επεκταθεί το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει τις κυβερνητικές προτάσεις για τα εργασιακά, παραδέχθηκε ότι το σχέδιο νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης και δήλωσε πως ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή