Συστάσεις από Κομισιόν για τον χειρισμό των ανεξάρτητων αρχών

Συστάσεις από Κομισιόν για τον χειρισμό των ανεξάρτητων αρχών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσαν οι χειρισμοί της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε ό,τι αφορά την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη δυσφορία της προς την ελληνική κυβέρνηση, τόσο για τον χειρισμό των ανεξάρτητων αρχών γενικά, όσο και της ΕΕΤ&Τ ειδικότερα.

Τα μέλη της τελευταίας, παρά τις πιέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, και συγκεκριμένα του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σπίρτζη δεν παραιτούνται από τις θέσεις τους. Ειδικά μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον τους ο κ. Σπίρτζης σχετικά την εμπλοκή τους στην αδειοδότηση της DIGEA και το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε πριν από λίγες ημέρες με τη μετάδοση του σήματος από το δίκτυό της, είναι προφανές ότι τα μέλη της ΕΕΤ&Τ δεν πρόκειται να διευκολύνουν τον αναπληρωτή υπουργό με τις παραιτήσεις τους. Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και της ΕΕΤ&Τ συνεχίζεται σε τυπικό επίπεδο αλλά προφανώς δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επικοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών εξετάζει διαφόρους τρόπους για να οδηγήσει σε αντικατάσταση τα μέλη της ΕΕΤ&Τ. Ενας εξ αυτών προέβλεπε την αντικατάσταση των μελών λόγω ασυμβίβαστου που πιθανώς να είχαν υποπέσει στη διάρκεια της θητείας τους. Για παράδειγμα, ο ένας αντιπρόεδρος της ΕΕΤ&Τ φέρεται ότι παράλληλα με τα καθήκοντά του στην ΕΕΤ&Τ διατελούσε σύμβουλος του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Μενέλαου Δασκαλάκη.

Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι είναι δύσκολο να βρεθούν τουλάχιστον πέντε, από εννέα μέλη της ΕΕΤ&Τ, με ασυμβίβαστη ιδιότητα. Γι’ αυτό η ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εξετάζει ακόμη και την αλλαγή νόμου, προκειμένου να καταργήσει τα μέλη της. Αυτό ήταν κάτι που έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1994, όταν ανέλαβε την εξουσία το 1993. Η τότε κυβέρνηση για να καταργήσει την ΕΕΤ&Τ που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1992, βρήκε ως μόνη διέξοδο την αλλαγή του σχετικού νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή