Αντιδρά η ΓΣΕΒΕΕ, επιφυλάξεις από ΕΣΕΕ για ενιαίο συντελεστή

Αντιδρά η ΓΣΕΒΕΕ, επιφυλάξεις από ΕΣΕΕ για ενιαίο συντελεστή

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) προκαλούν οι αλλαγές που προωθούνται στον ΦΠΑ. Η οργάνωση έστειλε μάλιστα χθες επιστολή στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτο, στην οποία διατυπώνει τις έντονες αντιρρήσεις της τόσο για την περίπτωση που εφαρμοσθεί ενιαίος συντελεστής στα επίπεδα του 18%-19% όσο και στην περίπτωση εφαρμογής συντελεστή δύο ταχυτήτων, καθώς εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. «Αν λάβουμε υπόψη ότι οι κατηγορίες που βρίσκονται στη χαμηλή κλίμακα συνδέονται κατά τεκμήριο με την εγχώρια παραγωγή και τον αγροδιατροφικό κλάδο, στον οποίο καταγράφεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η μετάταξη θα οδηγήσει σε απώλεια ανταγωνιστικότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης και τουρισμού θα κληθούν να ανταποκριθούν σε υψηλότερα βάρη καταλογισμού ΦΠΑ, σε μια περίοδο που συνδέεται με την ανάγκη να κερδηθεί η μεγάλη μάχη για τον τουρισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τουριστικής επιχείρησης εν γένει», υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ.

Αντιθέτως, η ΕΣΕΕ αντιμετωπίζει θετικά την ύπαρξη συντελεστών δύο ταχυτήτων, λόγω του οφέλους που προκύπτει για τον καταναλωτή και που αναμένεται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε τόνωση της ζήτησης. Επιφυλάξεις, ωστόσο, εκφράζει η οργάνωση για την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων που ισχύουν στα νησιά, υποστηρίζοντας ότι πρέπει αυτά να διατηρηθούν πάση θυσία, ειδικά σε ό,τι αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι οποιαδήποτε μεταβολή στους συντελεστές του ΦΠΑ πρέπει να εφαρμοσθεί μετά το καλοκαίρι και την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή