ΟΒΕ: Ασύμφορη η χρήση πιστωτικών καρτών στις αγορές καυσίμων

ΟΒΕ: Ασύμφορη η χρήση πιστωτικών καρτών στις αγορές καυσίμων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασύμφορη θα η χρήση πιστωτικών καρτών στις αγορές καυσίμων, εκτιμά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Η δημοσίευση θέσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για συζήτηση με τους «θεσμούς», οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται κατά 3%, όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά, ενώ φαινομενικά παρουσιάζει κίνητρα χτυπήματος της φοροδιαφυγής έχει εκ των πραγμάτων σημαντικές παρενέργειες στην αγορά καυσίμων, όπως εκτιμούν ου βενζινοπώλες.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος επί του σχεδίου αυτού παρατηρεί τα εξής:

1. Η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών οδηγεί στην υποχρέωση καταβολής προμήθειας στις τράπεζες.

2. Το μεικτό κέρδος των πρατηρίων κυμαίνεται στο 3% επί της τιμής. Οι τραπεζικές προμήθειες για την πλειοψηφία των πρατηρίων κυμαίνονται στο 1%. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αφαιρούν αναγκαστικά από τους πρατηριούχους το 33,33% των μεικτών κερδών τους.

3. Η προμήθεια δεν είναι ίδια σε όλα τα πρατήρια. Τα εταιρικά πρατήρια πετυχαίνουν πολύ μικρότερο ποσοστό τραπεζικής προμήθειας από τα μικρά, οικογενειακά και ελεύθερα πρατήρια των επαγγελματιών βενζινοπωλών. Αυτή η διαφορά μετατρέπεται, με διοικητικό τρόπο, σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εταιρικών πρατηρίων.

4. Στην ΕΕ η τραπεζική προμήθεια για τα καύσιμα κυμαίνεται στο 0,25%.

Η ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση, ειδικά για τα καύσιμα, να μην θεσπίσει την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών, δεδομένου ότι, με τα συστήματα εισροών-εκροών, στα πρατήρια δεν υπάρχει φοροδιαφυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή