Επιμένει στο σενάριο για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων ο Γ. Βαρουφάκης

Επιμένει στο σενάριο για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων ο Γ. Βαρουφάκης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που κυβέρνηση και δανειστές έχουν απορρίψει την πρόταση για διπλό ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης επέμεινε χθες στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το αναπτυξιακό και αντιγραφειοκρατικό. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχει και «plan B» και «plan C». Παράλληλα, υποστήριξε ότι το τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών συζητείται με τους εταίρους της χώρας, ενώ εκτίμησε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θέλει να εμπλακεί στο μετά τον Ιούνιο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ, ο υπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές ώς τις αρχές Ιουνίου. Οπως ανέφερε, η Αθήνα είναι εξαιρετικά ευέλικτη αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group σχετικά με τον ΦΠΑ και πρόσθεσε ότι η σχετική πρόταση που έχει καταθέσει (διπλός ΦΠΑ ανάλογα με το εάν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά ή όχι) είναι υπεύθυνη, αναπτυξιακή και καταπολεμά τη γραφειοκρατία.

Ωστόσο η πρόταση αυτή έχει ήδη απορριφθεί από τους δανειστές, ενώ και από την κυβέρνηση δεν προωθείται πλέον. Γι’ αυτό και ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «έχουμε και plan B και plan C, τα οποία είναι και λελογισμένα». Πάντως, ο ίδιος επέμεινε ότι οι αντιδράσεις των θεσμών είναι θετικές, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήταν και αρχική τους πρόταση.

Πέραν αυτών, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε προσωπική εκτίμηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε συμμετοχή του στη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή. Κάτι που προκάλεσε αίσθηση, καθώς από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις αξιωματούχων και τις διαρροές από διάφορες πηγές, δεν προκύπτει ότι το Ταμείο επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή