Το νέο πακέτο των μέτρων που προτείνει η Αθήνα στους θεσμούς

Το νέο πακέτο των μέτρων που προτείνει η Αθήνα στους θεσμούς

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων που προτείνει η Αθήνα βρίσκεται από χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brussels Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή. Η κυβέρνηση προσήλθε στις συζητήσεις με νέα πρόταση για τους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά και με σχέδιο για την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Σε αυτή τη φάση στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιτύχει μία μερική συμφωνία που θα ανάψει το πράσινο φως σε μερική εκταμίευση δόσεων, αλλά τα μηνύματα από τους δανειστές είναι ότι χωρίς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δεν θα χαλαρώσουν οι όροι χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των συζητήσεων στο Brussels Group είναι μέχρι την Παρασκευή να έχει καταθέσει η κυβέρνηση όλες τις προτάσεις της, ώστε οι δανειστές να αξιολογήσουν κατά πόσο μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνία. «Μέχρι το Σάββατο θα γνωρίζουμε αν γεφυρώνεται το κενό ή αν διατηρείται το χάσμα» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος και συμπλήρωσε πως «ακόμα δεν είμαστε εκεί», καθώς οι προτάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό δεν είναι ικανοποιητικές.

Σε ό,τι αφορά τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, η Αθήνα προτείνει:

1. ΦΠΑ. Το νέο σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή τριών συντελεστών:

• Χαμηλού, 7% για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία, περιοδικά κ.λπ.

• Ενδιάμεσου, 14% που θα επιβάλλεται στη διαμονή σε ξενοδοχεία, εστίαση, ηλεκτρικό ρεύμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ.

• Διατήρηση του υφιστάμενου υψηλού 23% για ένδυση, υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα κ.λπ.

• Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30%. Μέτρο που κόστιζε στον προϋπολογισμό 347 εκατ. ευρώ.

Με το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν τα έσοδά του κατά περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως. Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό γεφυρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού και επί της ουσίας ανοίγει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας επί των δημοσιονομικών μεγεθών. Πάντως, από το 1 δισ. ευρώ, περίπου τα 200 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους κατοίκους των νησιών.

Εφόσον εγκριθεί το νέο σχέδιο για τον ΦΠΑ, εκτιμάται ότι δεν θα εφαρμοστεί το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία και ο φόρος πολυτελείας σε διάφορα προϊόντα (κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.).

2. Τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών. Το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση προβλέπει την επιβολή τέλους 0,1% στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. Θα εξαιρεθούν οι κινήσεις μέσω των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) και οι χρεωστικές κάρτες. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να εισρεύσουν περί τα 300 εκατ. ευρώ.

3. Εισφορά αλληλεγγύης. Αύξηση των συντελεστών για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ στα προ περικοπής επίπεδα (όπως ήταν πέρυσι).

4. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, από την επιδιωκόμενη αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες (περίπου 250 εκατ. ευρώ) από ό,τι πέρυσι.

5. Περαίωση. Στο Brussels Group η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει σχέδιο για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων, αλλά και της νομιμοποίησης αδήλωτων εισοδημάτων. Στο παρελθόν οι δανειστές ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιου είδους «χαριστικές» ρυθμίσεις.

6. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Προωθείται η αύξησή του σε αυτοκίνητα, αεροσκάφη και πισίνες, καθώς και η επιβολή του σε σκάφη αναψυχής. Από το μέτρο αναμένονται έσοδα έως 20 εκατ. ευρώ.

Στην ατζέντα των συζητήσεων έως την Παρασκευή περιλαμβάνονται και τα θέματα των «κόκκινων» δανείων (οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία), τα εργασιακά θέματα και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό. Μάλιστα, για το τελευταίο θα εξεταστεί το θέμα της διακοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των κινήτρων που μπορεί να δοθούν για να μην εξέρχονται πρόωρα οι εργαζόμενοι από την εργασία.

Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα προσδοκά σε ένα έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου ν’ ανοίξει ο δρόμος της χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι δύσκολα θα γίνει την άλλη εβδομάδα Eurogroup, καθώς τη Δευτέρα είναι αργία (Αγιο Πνεύμα Καθολικών) και Τετάρτη – Πέμπτη συνεδριάζει το G7 των υπουργών Οικονομικών στη Δρέσδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή