Η αύξηση ΦΠΑ στο 15% στις υπηρεσίες διαμονής θα επιφέρει μείωση 2% στο ΑΕΠ

Η αύξηση ΦΠΑ στο 15% στις υπηρεσίες διαμονής θα επιφέρει μείωση 2% στο ΑΕΠ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία θα επιφέρει το ενδεχόμενο επικράτησης του σεναρίου υπερδιπλασιασμού του ΦΠΑ των υπηρεσιών διαμονής στα τουριστικά καταλύματα της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 15% στις υπηρεσίες διαμονής, από 6,5% που είναι σήμερα, θα επιφέρει με βάση τη δυσμενέστερη εκδοχή συνολική ετήσια μείωση στο ΑΕΠ της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 2% του ΑΕΠ. Από την άλλη, μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας στον νέο συντελεστή (3-5 χρόνια), η ετήσια αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ σε βάθος πενταετίας θα αγγίξει έως κατά μέγιστο περίπου τα 130 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, για κάθε 1 ευρώ πρόσθετο έσοδο από τον ΦΠΑ εκτιμάται απώλεια περίπου 31 ευρώ στο ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τις απώλειες των θέσεων (πλήρους και εποχικής) απασχόλησης εκτιμάται ότι σε βάθος πενταετίας μπορεί να φθάσουν έως 220.000. Με βάση την ηπιότερη εκδοχή, η επίπτωση στο ΑΕΠ θα φθάσει έως 2,4 δισ. ευρώ, η αύξηση των εσόδων θα ανέλθει σχεδόν σε 300 εκατ. ευρώ και οι απώλειες των θέσεων εργασίας σε περίπου 150.000.

Και όλα αυτά, ενώ βάσει επίσημων στοιχείων του ΙΚΑ που επεξεργάσθηκε το Sete Ιntelligence του ΣΕΤΕ ο όγκος της απασχόλησης (ημέρες εργασίας) στον κλάδο για το 2014 -που αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό-αυξήθηκε κατά 23%. Τον Ιούλιο πέρυσι κατεγράφησαν επιπλέον 137.000 θέσεις μισθωτής εργασίας σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013 (αύξηση 36%). Συνολικά, ο αριθμός των εργαζομένων ξεπέρασε τις 500.000 που αποτελεί το 1/3 της συνολικής απασχόλησης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, το 2014 οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013, ενώ ο μέσος μισθός στη διαμονή υπερέβη τα 1.000 ευρώ.

Πάντως, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες παρενέβη, δημοσίως, με διαφοροποιημένη γραμμή σε σχέση με άλλα κυβερνητικά σενάρια επιβολής πρόσθετης φορολογίας στον τουρισμό που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά τόνισε ότι ο εξορθολογισμός του ΦΠΑ στον χώρο θα γίνει βάσει του ανταγωνισμού. Αν υπερισχύσει η θέση της κ. Κουντουρά, τότε σημαίνει ότι ο ΦΠΑ δεν θα υπερβεί το 10%, δηλαδή δεν θα ξεπεράσει το ανώτατο επίπεδο των συντελεστών που ισχύουν σε ανταγωνιστικούς προς την Ελλάδα τουριστικούς προορισμούς. Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειτουργίας παράνομων καταλυμάτων, που αποτελεί εστία φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, το ύψος του ετήσιου τζίρου στον χώρο των παράνομων καταλυμάτων ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η κ. Κουντουρά τάχθηκε κατά της ένταξης των καταλυμάτων που δεν διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας σε διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή