ΙΚΑ: Ηλεκτρονικά η απογραφή ασφαλισμένων

ΙΚΑ: Ηλεκτρονικά η απογραφή ασφαλισμένων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη λειτουργία έθεσε το ΙΚΑ την ηλεκτρονική εφαρμογή για την απογραφή των προστατευόμενων μελών κάθε ασφαλισμένου (σύζυγοι και τέκνα) και την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας, η οποία είναι αναγκαία για την ηλεκτρονική θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας.

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική εφαρμογή, που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στα φαινόμενα ταλαιπωρίας χιλιάδων ασφαλισμένων που περίμεναν στην ουρά για να λάβουν την απαραίτητη ασφαλιστική ικανότητα για τα προστατευόμενα μέλη τους. Πλέον, η ηλεκτρονική απογραφή δεν απαιτεί τη φυσική προσέλευση των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο www.ika.gr, όπου παρέχονται διευκρινίσεις και όλες οι σχετικές πληροφορίες που αφορούν στις διαδικασίες πιστοποίησης των χρηστών.

Σημειώνεται ότι η αποδιδόμενη ασφαλιστική ικανότητα θα μπορεί να αναγγέλλεται σε πραγματικό χρόνο στο «Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης», ώστε να μπορούν οι πάροχοι υγείας (συμβεβλημένα νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα) να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες, άμεσα, διαθέσιμες.

Τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιούν οι εξής ασφαλισμένοι:

• Οσοι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2015 έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2016.

• Οσοι διαθέτουν οικογενειακό βιβλιάριο υγείας στο οποίο είναι ήδη καταχωρισμένοι ο/η σύζυγος και τα τέκνα τους (ηλικίας έως 24 ετών), τα οποία επιθυμούν να απογράψουν για να τους αποδοθεί η ασφαλιστική ικανότητα.

• Οσοι είναι πιστοποιημένοι ή θέλουν να πιστοποιηθούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Επισημαίνεται ότι για περιπτώσεις προστατευόμενων μελών, όπως είναι οι γονείς ή τα τέκνα άνω των 24 ετών, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος. Το ίδιο ισχύει και για απογραφή και απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας σε σύζυγο και τέκνα που δεν έχουν καταχωρισθεί στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, που πρέπει να ενημερωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή