Αγώνας δρόμου για τα 2,3 δισ. των συντάξεων

Αγώνας δρόμου για τα 2,3 δισ. των συντάξεων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιχορήγηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με 50 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθούν από τον μικρό κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), βάσει του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπει απόφαση που αναμένεται να υπογράψει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Με στόχο την εύρυθμη και κυρίως έγκαιρη καταβολή των συντάξεων Ιουνίου, στο τέλος Μαΐου, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις, με διοικητές ταμείων και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα περίπου 2,3 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την πληρωμή των συντάξεων στους πάνω από 2.600.000 δικαιούχους. Η ηγεσία του υπουργείου άλλωστε, έχει να δώσει μάχη με ελλείμματα, τόσο στα ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και τα επικουρικά, που στο τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 2,9 δισ. ευρώ.

Η μέχρι σήμερα εικόνα των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, παρά τη σημαντική αύξηση της απασχόλησης που καταγράφεται (Εργάνη) δεν είναι ελπιδοφόρα και το βάρος έχει πέσει στα έσοδα από την ρύθμιση οφειλών που «τρέχει» με ικανοποιητικό ρυθμό.

Βάσει του σχεδιασμού, την Παρασκευή 29 Μαΐου θα πρέπει να καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, του ΝΑΤ, ΕΤΕΑ (το μεγαλύτερο μέρος) και του Δημοσίου, ενώ την Τρίτη 2 Ιουνίου (μεσολαβεί η αργία του Αγίου Πνεύματος) θα πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την εισήγηση της διοίκησης του ΕΤΕΑ για «σπάσιμο» ομολόγων με απώλειες της τάξης του 25%, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες ύψους 100 εκατ. ευρώ και την εσπευσμένη ανάκλησή της από τον κ. Στρατούλη, το βάρος της ηγεσίας του υπουργείου έχει πέσει στην εξεύρεση πόρων για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφεί απόφαση σύμφωνα με την οποία, 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την κάλυψη των αναγκών του υπερεπικουρικού από τον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ. Τα υπόλοιπα ποσά θα αναζητηθούν από τα Ταμεία που οφείλουν στο επικουρικό πάνω από 1 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή του διοικητή του ΕΤΕΑ Θ. Καποτά.

Χθες, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας σύσκεψη και για τον ΟΑΕΕ, με τη συμμετοχή του διοικητή του Οργανισμού Τ. Πετρόπουλου, όπου τα μηνύματα για την πορεία των εσόδων του ταμείου είναι θετικά, αφού η συμμετοχή των οφειλετών στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών είναι κάτι παραπάνω από θετική. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, για τις συντάξεις Ιουνίου, ο ΟΑΕΕ δεν θα χρειαστεί επιπλέον από την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση, ενώ ήδη, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο έχουν καταβληθεί τρεις δόσεις από τα οφειλόμενα στον ΕΟΠΥΥ. Η προηγούμενη καταβολή είχε γίνει τον Νοέμβριο 2014.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, οριστικοποιήθηκε επίσης, η διάταξη που θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα περιλαμβάνει μια σειρά από ασφαλιστικά θέματα, σύμφωνα με την οποία αυτοαπασχολούμενοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, γιατί χρωστούν στον ΟΑΕΕ έως 25.000 ευρώ, θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με παρακράτηση της δόσης από το ποσό της σύνταξης. Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, «υπάρχουν μεγάλες δόσεις κοινωνικής αδικίας στους εγκλωβισμένους αυτοαπασχολούμενους, που έχουν κάνει την αίτησή τους για συνταξιοδότηση» τις οποίες θα επιδιώξει να άρει, η υπό κατάρτιση διάταξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας χθες στη Βουλή διέψευσε πληροφορίες που θέλουν την ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες να συζητεί την πιθανότητα πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών από τους ίδιους τους ασφαλισμένους που επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί με απόλυτο τρόπο τα θεμελιωμένα και ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή