Αναθεώρηση των επιχειρηματικών σχεδίων των εγχώριων τραπεζών ζητεί η Κομισιόν

Αναθεώρηση των επιχειρηματικών σχεδίων των εγχώριων τραπεζών ζητεί η Κομισιόν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναθεώρηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνηθεί με τις εγχώριες τράπεζες εξετάζει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τεχνοκράτες της Κομισιόν έχουν ήδη εκφράσει σε στελέχη τραπεζών τον προβληματισμό τους για τα σχέδια αναδιάρθρωσης, επισημαίνοντας την ανάγκη αναθεώρησής τους προκειμένου να ενσωματωθούν τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα, η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας, η μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και οι γενικότερες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην υλοποίηση των σχεδίων εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση την οποία πραγματοποιήθηκαν τα stress test των τραπεζών το περασμένο φθινόπωρο, εκτιμούσαν ανάπτυξη 2,9% για την εφετινή χρονιά και +3,7% για το 2016, εκτιμήσεις που πλέον θεωρούνται εκτός πραγματικότητας. Η Κομισιόν έχει ήδη προχωρήσει στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το 2015 στο 0,5%. Οι τράπεζες έχουν δεχθεί δύο ακόμα μεγάλα πλήγματα που ανατρέπουν τον προγραμματισμό τους: τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας και τη μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από τις αρχές του χρόνου, οι εκροές καταθέσεων έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ και η μόνη πρόσβαση των τραπεζών σε χρηματοδότηση είναι στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ, τον ELA. Οι εγχώριες τράπεζες έχουν αντλήσει πάνω από 120 δισ. ευρώ από το ευρωσύστημα, ανατρέποντας πλήρως τις σχετικές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει με τα σχέδια αναδιάρθρωσης και τα οποία προβλέπουν τον περιορισμό της εξάρτησης από τη ρευστότητα της ΕΚΤ. Αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να συμβεί, αλλά λόγω της αβεβαιότητας και της μεγάλης μείωσης των καταθέσεων οι τράπεζες έχουν επιστρέψει στο 2012. Εξαιρετικά δυσμενείς είναι οι εξελίξεις και στο κρίσιμο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δάνειων.

Η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών, η δυστοκία στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – εταίρων, αλλά και η καλλιέργεια προσδοκιών για ευνοϊκές ρυθμίσεις στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων οδηγούν σε έξαρση των καθυστερήσεων. Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν περίπου κατά 60 – 70 μονάδες βάσης και προσέγγισαν το 35% έναντι 34,4% στο τέλος Δεκεμβρίου (εκτιμήσεις) και 34,2% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 (σύμφωνα με την ΤτΕ). Η αύξηση των «κόκκινων» δανείων αποδυναμώνει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και αν η κατάσταση δεν αλλάξει, οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη νέων αυξήσεων κεφαλαίων.

Ολα αυτά δημιουργούν ένα ριζικά νέο πλαίσιο, που καθιστούν ξεπερασμένα τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των τραπεζών και της Κομισιόν. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα της αναθεώρησης θα τεθεί εκ των πραγμάτων, ωστόσο σημειώνουν ότι ακόμα δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες σχετικές συζητήσεις. Σημειώνουν ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – εταίρων, να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της χώρας, και αφού αποκατασταθεί η ομαλότητα και η ορατότητα για την πορεία της χώρας και της οικονομίας, θα εξεταστούν ξανά τα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή