Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. χρεώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. χρεώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα χαρακτηρισμού των χρεώσεων που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν οικιακοί καταναλωτές και επαγγελματικοί καταναλωτές ως κρατική ενίσχυση εγείρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση που δεν κατατεθεί από τη χώρα νέο, αιτιολογημένο σχέδιο για τον προσδιορισμό και την κατανομή τους. Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα παραμένει η είσπραξη εκ μέρους της ΔΕΗ του πρόσθετου κόστους για ΥΚΩ συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για τα έτη 2012 και 2013, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί από τη ΡΑΕ το αντίστοιχο κόστος για το 2014.

Η Κομισιόν στη σχετική αλληλογραφία με την ελληνική πλευρά αμφισβητεί τον υφιστάμενο τρόπο προσδιορισμού των ποσών που εισπράττονται για ΥΚΩ, την κατανομή τους και θέτει επίμονα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που δεν έχουν προχωρήσει σχέδια περιορισμού του κόστους των ΥΚΩ, όπως για παράδειγμα οι διασυνδέσεις των νησιών με το Ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΥΚΩ στο μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτουν το υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών και της Κρήτης, με ενέργεια που παράγεται από πετρελαϊκούς σταθμούς. Σύμφωνα με την απόφαση, τελευταία απόφαση της ΡΑΕ (Ιούλιος 2014), το 2012 το κόστος για ΥΚΩ ανήλθε στα 811 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 819 εκατ. ευρώ. Οι καταναλωτές καταβάλλουν ήδη μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος χρεώσεις για ΥΚΩ βάσει των ποσών που προσδιορίστηκαν για το 2011, ύψους 670 εκατ. ευρώ.

Τη διαφορά από τα τελικά ποσά για το 2012 και 2013 θα κληθούν να την καταβάλουν μελλοντικά στη βάση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για τον επιμερισμό του υπολειπόμενου ποσού ανά κατηγορία καταναλωτών, που θα πρέπει να προωθήσει η πολιτική ηγεσία του ΠΑΠΕΝ. Η νομοθετική ρύθμιση θα έπρεπε να είχε κατατεθεί από πέρυσι, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ωστόσο δεν την προχώρησε προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος από τις αυξήσεις των τιμολογίων εν όψει εθνικών εκλογών. Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέλαβε αυτή την εκκρεμότητα και την εξετάζει σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΗ, έχοντας σύμμαχο πάντως τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, που έχουν περιορίσει σημαντικά το κόστος ΥΚΩ από το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και μετά. Ο παράγοντας τιμή του πετρελαίου δίνει τη δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία του ΠΑΠΕΝ να συμψηφίσει το μειωμένο για το 2014 και 2015 κόστος ΥΚΩ με το υψηλό κόστος των αμέσως δύο προηγούμενων ετών, περιορίζοντας τις επιπτώσεις για τους καταναλωτές.

Ο κίνδυνος να χαρακτηριστούν οι ΥΚΩ ως κρατικές ενισχύσεις προκύπτει από τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας 2014-2020 που ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι η Κομισιόν.

Στο μεταξύ η ΡΑΕ με χθεσινή απόφασή της προχώρησε σε μείωση του ανώτατου πλαφόν ετήσιας επιβάρυνσης ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για τους πολύ μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, για τις ΥΚΩ το πλαφόν ορίζεται στα 793.525 ευρώ από 803.977 ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Για το ΕΤΜΕΑΡ ορίζεται το πλαφόν στα 987.117 ευρώ από 991.000 που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης η μείωση οφείλεται στην πτώση κατά 1,3% του μέσου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή